China a anuntat un excedent comercial record in ianuarie, desi atat importurile cat si exporturile au scazut, yuanul inregistreaza valori record, Toyota isi va muta o parte din productie in SUA, parlamentari sud-coreeni viziteaza Coreea de Nord, iar reprezentanti ai 27 de state se intalnesc la Moscova pentru a discuta despre blocarea taxei aplicata emisiilor de carbon pentru aeronave. Intra in text si vezi ce s-a mai petrecut prin lume in noaptea care a trecut.

  • Excedent comercial record

Cu toate ca oficialii Chinei au raportat un excedent comercial de 27,3 miliarde de dolari (fata de 16,3 miliarde in decembrie), performanta a fost insotita de o scadere atat a importurilor cat si a exporturilor. In prima luna a anului (traditional mai lenta din punct de vedere economic din cauza sarbatorilor traditionale chineze), importurile au totalizat 122.6 miliarde de dolari, în scădere cu 15,3% in ritm anualizat, în timp ce exporturile au ajuns la 149,9 miliarde de dolari, în scădere cu 0,5%. Dincolo de acest efect sezonier bine-cunoscut, unii analisti spun ca scaderea importurilor ar putea indica o scadere a activitatii in Europa care a dus la încetinirea ritmului de aprovizionare a companiilor din China.

  • Subventii imobiliare de la Stat

Autoritatile din orasul Wuhu au decis stabilirea de subvenţii pentru achiziţionarea de apartamente. Deşi masura este strict locala, ea are un impact naţional, fiind prima oara cand Statul intervine pentru a sprijini piaţa imobiliară. Beijingul a inceput inca anul trecut, o politică proactivă pentru a lupta împotriva speculaţiilor imobiliare, care vizează să reducă preţul pe metru pătrat pana la niveluri rezonabile. După ani de creştere, preţurile imobiliare din China si-au inversat trendul in cele mai importante orase, ceea ce ingrijoreaza mediile economice cu privire la riscurile care ar putea aparea (imobiliarele ocupa o importanta parte a bilanturilor bancare).

  • Yuan: un nou record

Cu câteva zile înainte de vizita, Statele Unite, a celui considerat ca viitorul lider al statului chinez, rata de schimb a yuanului a atins un nivel record al ultimilor 18 ani in fata dolarului american- 6,29 yuani pentru un dolar american.

  • O coaliţie formata din de 27 de ţări vrea "razbunare"

Un oficial indian a anunţat că o coaliţie formata din de 27 de ţări se vor întâlni pentru două zile (21 şi 22 februarie) la Moscova, pentru a decide să se "răzbune" împotriva Uniunii Europene. China, Rusia, India şi Statele Unite vor participa la aceasta intalnire care ar urma sa adopte o decizie impotriva masurii prin care Uniunea Europeana obliga toate companiile aeriene care deservesc tarile Uniunii sa cumpere echivalentul a 15% din emisiile de dioxid.

  • Parlamentari sud-coreeni viziteaza Coreea de Nord

Opt deputaţi din Coreea de Sud au trecut vineri dimineaţă cea mai militarizata frontiera din lume- cea cu Coreea de Nord, pentru a vizita parcul industrial Kaesong aflat în Coreea de Nord. Aceasta este prima vizită de acest gen organizata de la moartea lui Kim Jong-il, în decembrie anul trecut, şi de la preluarea puterii de fiul său Kim Jong-On. Zona industrială vizitata este situată la 6 km de frontiera si e considerata unul dintre puţinele succese ale dialogului bilateral desfăşurat haotic între cele două naţiuni

  • Speranţe in privinta accesului filmelor americane pe piata chineză

Potrivit unor surse oficiale americane, unul dintre subiectele care vor fi abordate la cel mai inalt nivel intre SUA si China in timpul vizitei la nivel inalt care se apropie va fi soarta filmelor americane pe piata din China. Mult timp, SUA s-a plâns de tratamentul filmelor lor de pe piaţa chineză, considerata unal dintre cele mai restrictive din lume. Intrucat China a limitat la 20 de productii americane pe an numarul filmelor de pe piata, piata neagra prolifereaza alarmant. Xi Jinping, viitorul numarul unu chinez, este un iubitor de cinema american.

  • Toyota reloca o parte din productie in SUA

Pentru a contracara aprecierea yenului care diminuează profitabilitatea masinilor sale, Toyota a anunţat că va reloca o parte a producţiei sale 4x4 "Highlander" din fabricile sale japoneze din Kyushu in Statele Unite ale Americii. Grupul produce peste 3 milioane de vehicule pe an, dintre care 30.000 de "Highlander", toate fiind apoi transportate cu costuri mari pe pieţe indepartate, inclusiv Rusia şi Australia. Highlander este cel mai bine vandut pe piata nipona.