Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut in trimestrul IV 2011 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2011 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, PIB a inregistrat o crestere cu 1,9% pe seria bruta si cu 2,1% pe seria ajustata sezonier. In anul 2011, comparativ cu anul 2010, PIB (serie bruta) s-a majorat cu 2,5%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

  • Melania Hancila: Ne asteptam la o contractie a PIB in primul trimestru din 2012

"Datele INS au fost in linie cu asteptarile noastre. Noi estimasem o crestere apropiata de zero in ultimul trimestru fata de cel anterior. Industria isi incetinise puternic ritmul de crestere, chiar daca sectorul comertului a mai compensat aceasta scadere. Pe total an 2011, agricultura, exporturile si industria au fost performerii, in vreme ce consumul a ramas scazut. Pentru 2012 ne asteptam la o contractie a PIB-ului in primul trimestru atat in ritm anualizat cat si trimestrial; nu vedem de unde ar putea veni cresterea. Va fi primul dus rece pentru autoritati", a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al Volksbank, Melania Hancila.

Pentru a avea crestere economica in 2012, absorbtia fondurilor europene este vitala, a explicat si Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in conditiile in care pe o crestere a consumului intern nu se poate paria prea tare, iar criza din Europa ar putea reduce avantul exporturilor romanesti. In plus, dupa un an agricol foarte bun in 2011, probabil ca in 2012 contributia agriculturii la PIB va fi mai mica.

"Bineinteles ca scaderea dobanzii va stimula cresterea economica, dar nu vrem sa transmitem mesajul urmator: ca este si sarcina si obiectivul si puterea BNR, ca putem sa stimulam singuri cresterea economica cu reducerea ratei de politica monetara. Este un mesaj fals, nu ajuta nimanui. Iar discutiile de genul: daca ar fi redus mai repede nu stiu ce s-ar fi intamplat, sau trebuia sa reduca de anul trecut... nu sunt corecte pentru ca distorsioneaza nu doar discursul public, dar si dezbtarea", a spus Isarescu.

  • Isarescu: Adica sa tragi fonduri gratuite este greu si fonduri care costa, dobanzi, si asa mai departe este usor? Poate-mi explica si mie cineva

El a aratat ca scaderea investitiilor straine directe si a imprumuturilor externe pe termen mediu si lung cu 14 miliarde de euro, de la 16 miliarde de euro in 2008 la circa 2 miliarde de euro in 2011 se resimte puternic in cazul economiei romanesti.

"Faceti o comparatie, de la 16 miliarde euro la maxim 2 miliarde, de unde sa ai crestere economica la o asemenea variatie a formarii brute de capital? Asemenea variatii cantitative nu pot fi contrabalansate numai de politica monetara, trebuie sa fie sa existe si ceva cantitativ. Scaderea ratei de dobanda, daca ar fi sa contrabalansezi o aemenea variatie, ar trebui sa gaseasca altceva, investitii interne, din asemenea reduceri de rate sa apara investitii interne de 14 miliarde de euro", a continuat Isarescu.

Seful bancii centrale este de acord ca reducerea ratei de politica monetara stimuleaza cresterea si stimuleaza creditul, dar comparativ cu ce s-a intamplat in trecut, aceste cresteri potentiale vor fi mult mai mici.

"Pe ce am sperat noi cand credeam ca ajustarea in Romania va fi mai mica si recesiunea nu va fi atat de adanca? Mizam pe o compensare a acestei scaderi cu fonduri UE. Iar fondurile UE nu au crescut deloc. Intrarile nete de la Uniunea Europeana au cam ramas la acelasi nivel. (...) Ne arata o oportunitate pierduta. Toata lumea spune ca sa tragi fonduri europene este greu. Nu imi vine sa cred. Adica sa tragi fonduri gratuite este greu si fonduri care costa, dobanzi, si asa mai departe este usor? Poate-mi explica si mie cineva", a adaugat Isarescu.

  • Vlad Muscalu, ING: Credem ca economia se va contracta in 2012 cu 0,8%

Conform primelor estimari ale Institului National de Statistica, PIB a inregistrat o contractie in T4 2011de 0,2% fata de trimestrul precedent (date ajustate sezonier), evolutie mai slaba decat prognoza noastra de 0%.

Cresterea economica din anul 2011 s-a dovedit de asemenea mai redusa decat cea asteptata de noi: 2,5% fata de 3%, dar in linie cu declaratiile oficialilor FMI si ale autoritatilor romane. Publicarea datelor a parut sa nu aibe efect asupra leului, probabil deoarece cifra de crestere economica pentru tot anul a aparut in mod constant in presa. Dar credem ca datele anuntate au o nuanta negativa deoarece economia s-a contractat in ultimul trimestru al anului 2011. Faptul ca rata anuala (in termeni ajustati sezonieri) a decelerat semnificativ, la 2,1% de la 4,4% in T3 11, in conditiile unui efect de baza relativ modest, sugereaza ca unele date din trecut ar fi putut fi revizuite. Vom vedea acest lucru pe 6 martie cand vor fi publicate detaliile activitatii economice din T4 11.

  • Eugen Sinca, BCR: O mai bună absorbţie a fondurilor structurale ale UE este extrem de importanta

Încetinirea activitatii din zona euro, unde se duc 55% din exporturile româneşti şi de unde vin 80% din investitiile straine directe a fost principalul factor al acestei evolutii dezamagitoare a PIB. Revenirea sectorului de constructii si al comertului nu a fost suficient de puternic pentru a contrabalansa scăderea cererii externe.

După publicarea datelor de astăzi vedem riscuri ca estimarile noastre de creştere economică in 2012 (de 1,2%) sa se adevereasca. O mai bună absorbţie a fondurilor structurale ale UE este extrem de importanta pentru menţinerea creşterii economice în zona pozitivă, se arata intr-o nota semnata de economistul BCR Eugen Sinca.