Executia bugetara: ​Excedent de un miliard de lei in ianuarie

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 februarie 2012, 5:33 Economie | Finanţe & Bănci

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice, execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2012, s-a încheiat cu un excedent de un miliard de lei (0,2 % din PIB), faţă de un excedent de 0,8 miliarde lei înregistrat la aceeaşi dată a anului precedent.

1. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 16,3 miliarde lei au fost cu 11,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali si cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

La principalele venituri fiscale s-au înregistrat creşteri semnificative faţă aceeasi data a anului precedent, respectiv la taxa pe valoare adăugată, cu 15,4%, accize cu 41,7%, impozitul pe venit cu 17,8%, contribuţii de asigurari sociale cu 10,3%.

La nivelul administraţiilor locale au crescut atât veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 6,6% faţă de anul precedent, cât şi veniturile nefiscale cu 33,7%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 27,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 15,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10,6% faţă de anul precedent.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,1% mai mari faţă de anul 2011 şi dobânzi cu 42,7%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 6,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi cheltuielile de personal cu 8,1%.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,5 miliarde lei crescând în termeni nominali de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

3636 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 8:10)

  Sakura [utilizator]

  Cred că este o veste bună. Excelentă chiar! Cel puţin până vine antenescu cu celălalt ratat să ne explice că de fapt este un eşec şi că ne vor readuce ei pe deficit după ce revin la guvernare...
 • -5 (5 voturi)    
  Pomeni?? (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 10:51)

  Tymax [utilizator]

  Vede si altcineva aici un sablon in care statul se/ne pregateste de pomeni electorale?
  • +4 (4 voturi)    
   sablon (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 14:59)

   robert [anonim] i-a raspuns lui Tymax

   Nu, nu aici.
   Aici pur si simplu se vede efectul masurilor de asanare econimica din ultimii ani, in fapt eliminarea multor pomeni de la buget (electorale sau nu).

   Desigur asta nu o sa convina deloc celor care au latrat in tot acest timp ca boc duce tata in faliment, si acum vor califica aceste rezultate drept pomeni electorale. Aici abia se poate veadea un sablon :)


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri