Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Leonard Orban: Reguli mult mai dure pentru accesul la fondurile europene, in perioada 2014-2020

Regulile pentru accesul la fondurile europene alocate statelor membre in perioada 2014-2020 vor fi mult mai dure decat pana acum, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Din acest motiv, el a cerut Autoritatii de management pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane si Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative sa aplice inca din acest an reguli mult mai severe. "Aceasta inasprire a regulilor este o pregatire pentru ceea ce se va intampla in 2014-2020", a precizat Orban. Regulile vizeaza "eligibilitatea proiectelor europene, dar si orientarea calitativa a cheltuielilor din cadrul acestor programe". "Trebuie sa incetam practica de a finanta proiecte doar in ideea de a cheltui niste bani cat mai multi", a mai spus Orban. "Acele reguli vor trebui indeplinite inainte de cheltuire. Daca nu suntem constienti, nu luam masurile din timp, inclusiv incepand de anul acesta, daca nu pregatim inclusiv cadrul institutional pentru ce va veni in 2014-2020, ne vom trezi in 2017-2018 cu aceeasi rata de absorbtie ca astazi, cu aceleasi probleme, aceleasi dileme si fara raspunsuri. De aceea trebuie sa intelegem ca trebuie sa introducem inca de pe acum acele reguli mult mai stricte", spune ministrul. Leonard Orban a mai afirmat ca este absolut necesara cresterea ratei de absorbtie pentru ca acesta va constitui un criteriu in negocierile pentru fondurile care vor fi alocate in perioada 2014-2020. Despre fondurile europene care se vor aloca din 2014, Leonard Orban a mai spus ca vor fi introduse inclusiv criterii legate de deficitul bugetar si nivelul datoriei publice, iar in cazul in care acestea nu vor fi respectate, se poate ajunge chiar si la retragerea fondurilor.

Traian Băsescu pleacă la Bruxelles pentru semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală

Preşedintele Traian Băsescu participa joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară, în marja căreia urmeaza sa fie semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Discutiile şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene se vor concentra asupra măsurilor de consolidare a Uniunii Economice, atât în ceea ce priveşte întărirea disciplinei fiscal-bugetare, cât şi stimularea creşterii şi a ocupării forţei de muncă. Pe agenda Consiliului European figurează pregătirea poziţiilor comune ale Uniunii Europene care vor fi promovate în cadrul reuniunilor G8 (19-20 mai 2012) şi G20 (18-19 iunie 2012), precum şi al Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă Rio+20 (20-22 iunie 2012). În marja reuniunii, vineri, şefii de stat şi de guvern din 25 de state membre vor semna Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.

Microsoft a lansat Windows 8 in versiunea de test dedicata publicului larg

​Microsoft a prezentat miercuri, la Mobile World Congress de la Barcelona, o versiune de test pentru public a noului sistem de operare Windows 8 care, cel mai probabil, va fi lansat in toamna. Compania a vandut peste 500 de milioane de licente Windows 7, insa isi pune multe sperante in noul sistem de operare care este optimizat si pentru tablete si smartphone-uri. O versiune de Windows 8 este disponibila din septembrie 2011 pentru dezvoltatori, iar de acum si publicul larg va putea testa versiunea beta. Varianta destinata producatorilor va fi disponibila in primavara lui 2012, iar lansarea oficiala a Windows 8 ar trebui sa fie in toamna lui 2012.