Dupa un inceput de an extrem de favorabil activelor de risc, in care principalii indici bursieri internationali au castigat 20%, aurul 15%, iar euro peste 6% fata de prinicipala contraparte, dolarul american, cea de a doua operatiune de refinantare derulata de BCE si evenimentele din Statele Unite au determinat investitorii sa-si marcheze profiturile. Au fost asteptarile exagerate sau actiunea oficialilor a dezamagit piata?

“Riscul ca un nou val de panica sa loveasca pietele financiare este mai ridicat ca niciodata si am putea asista la un scenariu similar celui din a doua jumatate a anului trecut” sustin reprezentatii Admiral Markets in Romania.

Raspunsul pietelor la mult asteptatul program stimulativ menit sa ofere lichiditate sistemului bancar European a fost unul negativ si euro a fost vandut imediat, succesul operatiunii si suma alocata fiind deja incluse in pret.

Pe de alta parte, in ciuda faptului ca cei 529.5 miliarde euro vor evita pe termen scurt-mediu o criza de finantare in regiune, solutia nu este vazuta drept salvatoare pe termen lung, mai mult, arata o dependenta a sistemului financiar si a economiei de suportul bancii centrale. Totusi, cel care a declansat panica si abandonarea pozitiilor speculative a fost liderul FED, B. Bernanke, la raportul semi-anual de politica monetara in care nu a sustinut ceea ce piata specula, o noua runda a programului devenit deja faimos, Quantitative Easing. Reactia a fost amplificata si de datele pozitive din economia, ce au aratat cu putin timp inaintea discursului o crestere de 3% in ultimul trimestru al anului trecut.

Specialistii Admiral Markets in piata valutara considera ca “aceste aspecte fac din dolar o moneda cu perspective neutre de randament pe termen mediu-lung, suficiente pentru a genera vanzarea cel putin temporara a activelor de risc. Declinul violent al aurului de ieri, de aproape 5% indica incredere si refugiu in cash, in cea mai lichida valuta”.

Ultimele 5 luni au aratat un apetit ridicat fata de risc, alimentat de masurile si intentia de devalorizare a principalelor banci centrale, alaturi de speculatiile celui de al doilea bailout al Greciei, ce au stimulat interesul speculativ, prelungind starea de optimism. “Mai exact au amanat inevitabilul. Sa nu uitam ca atat in 2008 cat si in 2010, colacul de salvare aruncat sistemului financiar American si Greciei a declansat panica, iar in Mai 2011 inlaturarea speculatiilor de tiparire de catre Fed au declansat refugiul in dolari. Lipsa de convingere este din ce in ce mai evidenta si piata pare epuizata, cel putin o corectie fiind necesara si iminenta. Prognozam un declin de cel putin 10% al indicilor bursieri in urmatoarele 2 luni si o apreciere de cel putin 5% a dolarului fata de un cos de valute” estimeaza analistul Admiral Markets.