Vezi cele mai importante declaratii ale Guvernatorului BNR.
- Ce impiedica bancile comerciale sa dea credite sectorului neguvernamental? Neincrederea? Dar nu alimentam aceasta neincredere?
- Exista ideea ca noi controlam cererea de numerar. In fiecare decembrie, masa monetara creste cu 8-10%. De ce? Pentru ca in decembrie se fac cadouri!
- Cand am ajuns guvernator, am verificat fondul de rezerva. Era sub un milion de lei. Si atunci am intrebat de ce nu s-au tiparit bani?
- Undeva la Cabinetul 2 se credea ca orice tiparire insemna inflatie.
- Orice tiparnita este periculoasa, se spunea. Casierii de atunci, din anii `90 erau foarte revoltati. Ridicau o bancnota de 25 de lei, o ridicau si ne aratau cum risca sa se rupa sub forta gravitatiei.
- Banii au miros. Chiar unul foarte urat, mai ales cei uzati.
- Am trait cateva panici bancare. Daca la o coada de oameni care vor sa isi retraga banii, tii teoria tiparnitei care tipareste bani, amplifici panica.
- Teoria monetara a oferit de fiecare data cele doua extreme-poate fi si plictisitoare si spumoasa.
- Este de ajuns un cuvant ca sa se treaca nu de la o nuanta la alta ci de la o doctrina la alta. Va mai amintesc un citat pe care l-am mai repetat intre relatia istorica intre masa monetara si inflatie. Ceea ce se neaga e importanta practica a relatiei.
- Inflatia e un fenomen monetar dar a spune ca e doar monetar e ca si cum ai spune ca un impuscat e doar un fenomen balistic.
- Ceea ce s-a intamplat ieri nu a fost doar un fenomen balistic- faptul ca a plecat un glont dintr-o arma si a omorat pe cineva.
- Stingerea finala a oricarei obligatii se face prin intermediul bancnotei. Lipsa bancnotei inseamna lipsa stingerii obligatiei de plata.
- Si noi aici la BNR avem un stoc de bani de rezerva, absolut necesari sistemului de plati. Dar facem prin asta inflatie? Nu facem!
- Nu intotdeauna daca creste masa monetara inseamna ca iti creste si inflatia. S-a intamplat si acest lucru, dar au fost si situatii in care au crescut de pilda accizele. Intre inflatie si masa monetara intervin cel putin doua variabile: viteza de circulatie a banilor si cantitatea de bunuri produse si schimbate.
- Daca cresti masa monetara nu prea creste productia, asta ne arata istoria. O crestere a masei monetare, probabilistic, se duce in preturi.
- Viteza de circulatie a banilor este o alta cutie neagra pentru monetaristi.
- Noi am tintit la BNR si masa monetara. Nu doar noi aici, la BNR, ci si Bundesbankul a tintit.
- O alta teza care prinde bine la publicul nespecializat este tiparirea de bani.
- Dar sa vedem in ce conditii s-au produs aceste tipariri: in perioada de razboi, bancile centrale mai plateau direct pensii, faceau plati. Tiparirea de bani avea o explicatie fizica.
- In 2010, cand au fost reduse salariile functionarilor BNR cu 25%, surplusul nu a putut fi virat la buget pentru ca era o monetizare a deficitului bugetar.
Probabil legatura pare cam aiurea in tramvai, dar sunt sigur ca si in alte domenii de activitate se fac analogii care par aiurea celor din afara.
,,s-a intamplat'' si nu ,,sa intamplat''
,,imi este frica'' si nu ,,i-mi este frica''
,,o parte din oameni" si nu ,,o parte din oamenii"
am vazut stirea..."!!!
In alta ordine de idei, stirile se AUD, nu se vad.
poate mai tragi cu ochiul (si) pe contributors.ro, hydepark.ro, dw.de.
Incet incet ne vindecam.
Si acum care au dreptate, americanii cu quantitative easying sau germanii / Isarescu ?
-------------------------------------------------------
In aceste conditii, se poate considera ca cei care emit CEC-uri sau BO-uri fara acoperire emit de fapt moneda fara acoperire? :D
Incercati si chestiunea aceasta - cartea nu a omorat inca pe nimeni, ba chiar va poate face mai puternic.
Bafta!
Isarescu "bate cimpii" sau, are nevoie de "traducator"
dezechilibre dintre piața de consum și piața de investiții. descurajarea investițiilor și tipărirea de bani amplifica balistic inflația. cel mai simplu mod sa scazi inflația e sa "dai oameni afara".
banul uzat "și-a petrecut viata" la mai multi consumatori, producând non-valori, de aceea au miros urat.
în principal cine sta cu fundul pe bani, "mogul", "tycoon", "baron", se teme de scăderea preturilor și socialism.
Poate ma lumineaza si pe mine cineva