Ministrii de finante din Uniunea Europeana discuta marti propunerea privind taxarea tranzactiilor financiare din UE, insa blocul comunitar este divizat in ceea ce priveste aceasta problema. Nici chiar planul propus de Germania si Franta, care prevede introducerea unei taxe doar in zona euro, nu are foarte multe sanse de reusita. Membrii cheie ai zonei euro, precum Irlanda si Olanda, vad posibile pierderi prin introducerea taxei, relateaza cotidianul Der Spiegel.

La intalnirea de marti de la Bruxelles, cei 27 de ministri de finante din UE planuiau sa discute despre introducerea unei taxe asupra tranzactiilor financiare in Europa. Acest lucru a fost vazut ca un progres, fiind pentru prima data cand problema a fost pe agenda unei astfel de intalniri. Sustinatorii taxei spun ca acest lucru este o dovada a faptului ca se inregistreaza un progres in drumul lung al taxei pana la adoptarea de catre institutiile UE. Cu siguranta, sunt progrese vizibile in lupta pentru impunerea unei taxe asupra tranzactiilor financiare, cel putin pe hartie. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel, cei mai puternici lideri europeni, au facut din aceasta problema o prioritate.

In septembrie 2011, Comisia Europeana a prezentat un proiect al directivei care prevedea o taxa asupra tranzactiilor financiare, inclusiv a celor care privesc titlurile si derivativele din cadrul UE. Taxa poate intra in vigoare in anul 2014 - odata ce toate cele 27 de state membre o vor agrea. Insa exista si state care se opun acestei taxe, grupul acestora fiind condus de Marea Britanie si Suedia. Acestea ar fi de acord cu aplicarea taxei doar daca se va introduce la nivel global. Scepticii considera ca va fi in detrimentul cresterii economice si se tem ca pot deveni mai putin competitivi pe plan international prin introducerea taxei. In privinta taxelor, in cadrul UE, se aplica principiul unanimitatii, astfel incat daca un stat respinge propunerea, taxa nu mai poate fi adoptata.

Pe plan intern, guvernele de la Paris si Berlin par ca au acceptat deja ideea ca unii dintre partenerii europeni nu pot fi convinsi. Prin urmare, discutiile din ultimele luni s-au axat pe ideea introducerii unei taxe care sa vizeze doar zona euro. Insa si acest plan nu are foarte multe sanse de reusita. Dupa cum se poate vedea intr-o scrisoare trimisa recent catre ministrul de finante danez, in abordarea acestei probleme si membrii zonei euro au fost divizati. Prin aceasta scrisoare, noua state membre au solicitat Danemarcei, tara care detine in prezent presedintia UE, sa accelereze eforturile privind introducerea taxei pe tranzactiile financiare. Solicitarea a fost semnata de ministrii de finante din Gremania, Austria, Finlanda, Franta, Belgia, Spania, Portugalia, Grecia, si de catre primul ministru al Italiei, Mario Monti, cel care ocupa si functia de prim ministru al Italiei.

Totusi, cel mai important lucru este faptul ca opt state din zona euro nu au semnat scrisoarea: Irlanda, Olanda, Luxemburg, Slovacia, Slovenia, Estonia, Malta si Cipru. Desigur, acestea nu sunt cele mai mari si cele mai influente tari din uniunea monetara, si nu toate dintre ele se opun categoric taxei - insa unele dintre acestea opun o rezistenta considerabila. De exemplu, guvernul irlandez doreste sa introduca o taxa financiara daca si restul Uniunii o va face - aspect care vizeaza mai ales Marea Britanie. Surse din Dublin spun ca, daca taxa nu va fi acceptata si de Londra, Irlanda nu va sprijini propunerea.

Daca va trebui sa fie introdusa o taxa in zona euro, Dublinul se teme ca multe companii se vor muta din Irlanda in Londra. Spre deosebire de amenintarile traditionale ale institutiilor financiare, care spun ca se vor realoca in Asia, riscul generat de introducerea taxei trebuie sa fie luat in serios. Un sentiment similar este si in Olanda. Doua studii recente ale bancii centrale olandeze si a agentiei independente de statistica au spus ca sunt impotriva unei taxe aplicate tranzactiilor financiare. Coalitia de guvernare nu a adoptat o pozitie oficiala fata de aceasta problema si a spus ca va analiza propunerea. De fapt, aceasta trage de timp, asteptand ca problema sa se rezolve de la sine.

In Slovacia, care anterior se opusese taxei, situatia politica a luat o intorsatura neasteptata. Dupa victoria lui Robert Fico si a partidului sau social-democrat din acest weekend, Slovacia a decis brusc sa se alature sustinatorilor taxei. Din partea acesteia sustinerea taxei nu reprezinta un efort mare, Slovacia avand un sector financiar relativ redus si, prin urmare, nu trebuie sa se teama de efecte.

Cu toate acestea, exista in continuare un numar ridicat de guverne care se opun introducerii taxei in zona euro. Guvernul din Luxemburg este divizat. Chiar si in Germania, unde conservatoarea Merkel sustine taxa, partenerul mai mic de coalitie, FDP, este impotriva acesteia.

Insa, exista o solutie de iesire din acest impas. Un numar de partide, inclusiv partidul FDP din Germania, a propus o alternativa, o taxa comprehensiva pe tranzactiile financiare, asa-numita taxa de timbru ("stamp duty"), bazate pe un model britanic. In Londra, taxa de timbru se aplica tranzactiilor, insa nu si titlurilor si derivativelor. O astfel de taxa exista deja in Irlanda si va fi introdusa in luna august si in Franta, daca Sarkozy va castiga.

Avantajul optiunii pentru aceasta varianta a taxei ar fi acela ca statele membre ale UE pot fi de acord cu aceasta. Oricum, exista o vulnerabilitate grava in acest plan privind piata financiara. UE a esuat in atingerea obiectivului sau, prin care se dorea sa traga cortina peste speculatiile cu produse financiare complexe.