Preturile locuintelor in cele mai multe dintre orasele chineze au scazut in februarie pentru a cincea luna consecutiv, ca urmare a masurilor adoptate de guvern pentru a reduce speculatiile de pe piata imobiliara, relateaza BBC.

In luna februarie 2012, preturile noilor locuinte in 45 din 70 de orase au scazut fata de luna ianuarie, a precizat duminica Biroul National de Statistica. In ianuarie, in 48 de orase preturile au scazut, comparativ cu luna decembrie a anului 2011.

Liderii chinezi au spus ca preturile raman totusi prea crescute si isi vor mentine politica de control al proprietatii.

"Preturile caselor sunt inca departe de un nivel rezonabil", a mentionat premierul Chinei, Wen Jiabao, saptamana trecuta.

Preturile proprietatilor in China au crescut datorita pachetului de stimulare lansat in 2008, dupa izbucnirea crizei economice globale. Anul trecut, guvernul a introdus masuri care sa previna bulele speculative, inclusiv limitari ale numarului de case pe care persoanele le pot detine, a crescut depozitele si in unele orase a majorat taxele pe proprietate. Analistii au spus ca aceste politici ferme vor conduce la noi scaderi ale preturilor imobiliare in acest an.

Fata de aceeasi perioada a anului 2011, in luna februarie preturile locuintelor au scazut in 27 de orase, iar in ianuarie acestea au scazut in 14 orase.

Anul trecut, ministerul a stopat publicarea indicelui preturilor pentru intreaga tara, iar in prezent acesta furnizeaza statistici doar pentru anumite orase.