Ministrii de finante ai zonei euro intruniti vineri la Copenhaga s-au hotarat ca fondul de salvare al zonei euro sa aibe o valoare totala de 800 de miliarde de euro, a anuntat ministrul austriac de finante, Maria Fekter, citat de AFP.

Aceasta suma este formata prin cumularea celor 500 de miliarde de euro, capacitatea viitorului Mecanism European de Stabilitate (MES), cu cele 200 de miliarde de euro apartinand fondului temporar de stabilitate financiara (FESF), la care se adauga imprumuturile bilaterale acordate Greciei si fondurile eliberate de catre UE pentru tarile aflate in dificultate, a anuntat Fekter.

Fondul global include si o parte importanta a resurselor financiare care au fost deja utilizate sau promise. De asemenea, FESF si MES vor functiona in paralel pana la mijlocul anului 2013.

Valoarea de 800 de miliarde a fondului de salvare fusese deja vehiculata joi de catre ministrul de finante german, Wolfgang Schauble.

Cu toate acestea, suma este mai mica decat cea sustinuta de Franta si OCDE, care doreau un total de 1.000 de miliarde de euro pentru a linisti pietele si pentru a proteja zona euro de o posibila contagiune de la criza datoriilor din Spania sau Italia.