Spania a prezentat, la sfarsitul acestei saptamani, cel mai auster buget din ultimii 40 de ani, anuntand taieri bugetare de 27,3 miliarde de euro, cresterea taxelor si inghetarea salariilor din sectorul bugetar, informeaza Financial Times.

Proteste in Spania, inaintea anuntarii bugetului Foto: Agerpres/AP

Ministrul spaniol insarcinat cu bugetul, Cristobal Montoro, a anuntat ca nivelul cheltuielilor bugetare va fi redus cu 16,9%, cu 2 procente mai mult decat se anuntase anterior. Acesta a descris bugetul drept "cea mai puternica consolidare fiscala a democratiei [n.r. spaniole]".

Trebuie luate "masuri extraordinare" pentru ca situatia fiscala a Spaniei este "critica", a explicat ministrul Montoro. "Suntem pusi fata in fata cu o ajustare foarte dura care inseamna ca va trebui sa renuntam la multe programe de cheltuieli", a declarat acesta.

Guvernul de centru-dreapta condus de Mariano Rajoy nu a crescut TVA-ul si nu a micsorat ajutorul de somaj si pensiile din din sectorul public, motivand prin faptul ca astfel de masuri ar putea afecta consumul.

"Obiectivele principale sunt sa avem finante publice sanatoase, dar nu cu orice pret. Trebuie sa ii sprijinim pe cei care au nevoie si sa nu incetinim recuperarea necesara", a declarat vice prim-ministru Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria.

Guvernul spaniol spera ca pachetul de austeritate sa conving partenerii europeni si pietele financiare ca poate sa reduca deficitul bugetar, relateaza Reuters.

Guvernul a declarat ca va face, pana la sfarsitul lui 2012, economii de 27 miliarde de euro de la bugetul guvernului central. Suma anuntata este echivalenta cu aproximativ 2,5% din produsul intern brut al tarii. Cifra include cresterea taxelor si taierea cheltuielilor cu aproximativ 15 miliarde de euro anuntate la sfarsitul lunii decembrie.

Banii vor fi stransi din taxe aditionale, cresterea unor taxe, inclusiv a celei pentru tutun, si reduceri ale bugetelor ministerelor. Principalele ministere afectate sunt; Ministerul Afacerilor Externe si al Cooperarii, Ministerul Industriei si Ministerul Agriculturii.

Datele inregistrate dupa primul trimestru din 2012 indica faptul ca Spania se afla din nou in recesiune, relateaza agentia de presa citata. Regatul inregistreaza cea mai ridicata rata de somaj din UE.

"Toata lumea cunoaste problema dificila cu care ne confruntam in aceasta tara si se cer eforturi speciale de consolidare fiscala si reforma structurala pentru a incuraja cresterea si pentru a crea locuri de munca", a declarat, vineri, vice prim-ministru Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, dupa intalnirea saptamanala a cabinetului.

Guvernul, care a preluat puterea in noiembrie 2011, a aprobat deja o serie de reforme pentru piata muncii si pentru sectorul bancar, reforme ce urmaresc imbunatatirea competitivitatii si reducerea costurilor salariale.

Guvernul Rajoy si-a luat angajamentul de a respecta programul de reforme in pofida protestului de amploare, organizat joi de sindicate, la care au luat parte sute de mii de persoane.

Citeste si :