„Atitudinea managerilor din Europa Centrala si de Est si din Austria s-a schimbat in bine fata de perioada de iarna”, spune Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI). Conform Raiffeisen Research, imbunatatirea perspectivelor economice ale Germaniei, de departe cea mai importanta destinatie a exporturilor tarilor din ECE, a fost principalul motiv pentru cresterea previziunilor legate de PIB. „In momentul de fata, criza datoriei suverane din Europa nu pare sa afecteze tarile Europei Centrale si de Est”, adauga Brezinschek. Analistul-sef se asteapta ca ECE in ansamblul sau sa cunoasca o crestere medie a PIB-ului de 2,6 procente in 2012, in crestere fata de cele 2% estimate in decembrie. „Tinand cont de faptul ca PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,5 procente este evident ca ECE ramane zona de crestere a Europei”, spune Brezinschek.

Studiul, pe scurt:

• PIB-ul real creste cu 2,6 procente in 2012, in timp ce PIB-ul zonei euro scade cu 0,5%

• PIB-ul Austriei creste cu 0,3%

• Nu exista semne ale unei crize a creditarii in Europa Centrala si de Est

• Previziunile pentru trimestrul 4 depasesc asteptarile

• Pana la sfarsitul anului, castigurile vor creste in toate pietele

• Companii austriece cu rezultate bune: Immofinanz, AMAG, OMV, Erste Group, Flughafen Wien, Mayr-Melnhof

• Companii din Europa Centrala si de Est: Bogdanka, Cyfrowy Polsat, MTS

Data fiind evolutia pozitiva a economiei germane, economistul sef al Raiffeisen Research se asteapta la o crestere de 1,4 procente a Europei Centrale (EC) in 2012, in timp ce ESE continua sa simta efectele recesiunii. „Deficientele structurale ale ESE continua sa fie prezente, iar impactul negativ al recesiunii se face simtit mai puternic in tarile sudice ale zonei euro. Acesta este motivul pentru care ne asteptam ca PIB-ul sa creasca cu doar 0,3% in ESE in 2012”, explica Brezinschek. Cresterea puternica a pretului petrolului a determinat analistul sa creasca previziunile pentru Rusia la 3,7%, astfel incat cresterea totala a PIB-ului pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) sa fie tot de 3,7% in 2012.

Analistii Raiffeisen Research estimeaza o crestere de 0,3 procente a PIB-ului Austriei. „Economia Austriei va scadea usor in primul trimestru al acestui an, dar acesta va fi punctul de minim. Consumul privat va reprezenta aproape 1 procent din cresterea reala, fenomen sustinut de cresterea rezonabila a salariilor si de rata scazuta a somajului. Pentru 2013 ne asteptam la o crestere a PIB-ului real de 1,3%”, spune analistul-sef al Raiffeisen Research. Rata inflatiei va cobori treptat de la nivelurile ridicate avute la inceputul anului, astfel incat pe intreg 2012 rata inflatiei va ajunge la 2,3 procente.

  • Nu exista semne ale unei crize a creditarii in Europa Centrala si de Est

Analistii Raiffeisen Research resping ideea ca Europa Centrala si de Est va fi lovita puternic de un fenomen de reducere a gradului de indatorare a sectorului bancar vest-european. „Consideram ca nu exista nici un semn al unei crize a creditarii in CSI si EC, cu exceptia Ungariei”, spune Brezinschek. Nu poate fi pus la indoiala faptul ca vor exista provocari in cateva tari din ESE, cum ar fi o crestere redusa a volumului de credite si o crestere a creditelor neperformante. „Cu toate acestea, depozitele raman la niveluri sanatoase in toate tarile Europei Centrale si de Est. In consecinta, rapoartele credite-depozite au cunoscut o tendinta descrescatoare in majoritatea tarilor ECE in ultimele 9-12 luni”, adauga analistul-sef. In plus, expertul se asteapta la stabilizarea ratelor creditelor neperformante in sectoarele bancare cele mai solide: Polonia, Rusia, Republica Ceha si Slovacia.

  • Toamna va aduce, probabil, taieri ale dobanzii-cheie in Ungaria, Romania si Rusia

Preturile mai ridicate ale alimentelor si energiei au condus la o inflatie peste asteptari in regiunea Europei Centrale si de Est in primele luni ale lui 2012. „Acesta este motivul pentru care Bancile Centrale din regiune nu au redus dobanzile-cheie, de exemplu in Polonia si Republica Ceha, sau au amanat acest lucru pentru a doua jumatate a lui 2012”, explica Brezinschek. El se asteapta ca pana in toamna, pe masura ce lucrurile se linistesc, dobanzile sa fie reduse in Ungaria, Romania si Rusia.

  • Monedele ECE intarite de injectiile de lichiditate ale Bancii Centrale Europene

Conform lui Brezinschek, injectiile de lichiditate facute de Banca Centrala Europeana (BCE) au avut un impact puternic asupra Europei Centrale si de Est: „De exemplu, zlotul polonez, forintul maghiar, coroana ceha si rubla ruseasca s-au apreciat puternic pe fondul reducerii aversiunii la risc”.

In acelasi timp, analistii Raiffeisen Research se asteapta la o scadere moderata a randamentului prinicipalelor piete de obligatiuni, in timp ce tarile Europei Centrale si de Est au reusit sa plaseze euro-obligatiuni. „In cel de-al doilea trimestru ne asteptam ca ratele FX si randamentele sa se stabilizeze la nivelurile lor actuale”, explica Brezinschek. El crede ca randamentul pozitiv justifica achizitia obligatiunilor in monedele locale.

  • Recomandare de cumparare pentru capitalul ECE

Odata cu injectiile de lichiditate facute de Banca Centrala Europeana, climatul pozitiv de pe marile burse europene s-a extins si pe bursele din Europa Centrala si de Est. „Dar lucrurile difera de la o tara la alta. Paradoxal, tarile care intampina cele mai mari probleme, cum sunt Romania si Ungaria, au obtinut cresteri de doua cifre ale preturilor – alaturi de Austria, in timp ce acele tari fundamental mai puternice, precum Polonia, Republica Ceha si Rusia, au ramas oarecum in urma”, spune analistul-sef. El crede ca preturile din intreaga regiune ECE vor creste in medie cu 6-11 procente in cel de-al doilea trimestru al lui 2012: „in consecinta, ne pastram recomandarea de cumparare pentru urmatoarele 3-6 luni pe toate bursele”.

  • Raportari bune – indeosebi in Austria

Raportarile pentru ultimul trimestru al lui 2011 a fost bun pentru Austria. Aproape o treime dintre companii au depasit previziunile analistilor Raiffeisen Centrobank precum si asteptarile generale. Surprize pozitive au fost OMV, Erste Group, Raiffeisenbank International, RHI, Andritz, Mayr-Melnhof si S-IMMO. Stefan Maxian, analist-sef al Raiffeisen Centrobank (RCB) explica: „Credem ca este un semn deosebit de bun pentru piata de capital austriaca faptul ca aceste companii inalt-capitalizate au reusit sa depaseasca asteptarile pietei – spre deosebire de ce s-a intamplat in trimestrele anterioare”. In ECE, raportarile au fost usor mai slabe. Desi asteptarile legate de vanzari au fost indeplinite, profitabilitatea a ramas in urma previziunilor in principal din cauza unor monede mai slabe in ECE si a cresterii costurilor de productie. In Polonia, cea mai mare piata, cele mai mari dezamagiri au venit dinspre companiile din constructii si imobiliare.

  • Perspective: preturile actiunilor vor creste pana la sfarsitul anului, pe toate pietele

Previziunile RCB pentru 2012 includ o ajustare a cresterii castigurilor la 14%. Evaluarile nu au crescut semnificativ in ciuda performantei puternice avute de la inceputul anului: Bursa de la Viena a crescut cu circa 10%. De asemenea, cu un raport pret/castig de 10,1 pentru 2012, evaluarea ramane in urma mediei pe termen lung. RCB atribuie pietei de capital austriece recomandarea de „cumparare”, tinta Bursei de la Viena fiind de 2.350 puncte in iunie si 2.450 puncte la sfarsitul anului. Cel mai probabil, companiile listate pe Bursa de la Viena vor raporta rezultate financiare bune in primul trimestru al lui 2012. „Masurile de asigurare a lichiditatii luate de catre Banca Centrala Europeana si starea de spirit mai buna au condus, cel mai probabil, la rezultate satisfacatoare. Este de asteptat ca mai ales OMV, Erste Group si Verbund sa aiba rezultate bune”, spune Maxian.

  • Companii austriece: Immofinanz, AMAG, OMV, Erste Group, Flughafen Wien, Mayr-Melnhof

In domeniul imobiliarelor, analistii Raiffeisen Centrobank prefera Immofinanz, pentru ca aceasta companie are o pozitie care ii permite sa genereze dividende intr-un mod sustenabil din castigurile operationale, fara a vinde proprietati imobiliare. In plus, exista si un potential de optimizare.

In segmentul industrial, atentia se indreapta asupra AMAG si Mayr-Melnhof. AMAG prospera de pe urma cresterii cererii pentru produsele din aluminiu. Chiar daca 2012 este considerat un an de tranzitie din cauza atingerii limitei capacitatii de productie, este de asteptat ca grupul sa isi reia tendinta de crestere datorita volumelor mai mari de vanzari si a pretului mai mare al aluminiului in 2013. In cazul Mayr-Melnhof, conditiile de piata s-au imbunatatit considerabil, nu in ultimul rand datorita efectelor pozitive asupra cererii avute de revenirea la valori normale a stocurilor de carton.

Valoarea actiunilor OMV este alimentata de nivelul ridicat al pretului petrolului (petrolul Brent este cotat la 125 de dolari barilul), reinceperea productiei in Libia (principalul factor de crestere a productiei in 2012) si de marjele de rafinare mai bune in Romania. Un rol important il joaca si zvonurile legate de cresterea participatiei IPIC in OMV la peste 25%.

Sectorul bancar ar trebui sa aiba rezultate bune dupa primul trimestru. Bancile au beneficiat de lichiditatea furnizata de Banca Centrala Europeana, acesta fiind si motivul pentru care Departamentul de Cercetare al RCB se asteapta la stabilitatea cifrelor aferente venitului net din dobanzi. In plus, rezultatele vor fi sustinute de efecte singulare, cum ar fi rascumpararea obligatiunilor-hibride sub valoarea lor nominala.

Analistii RCB au trecut recent actiunile Flughafen Wien la „cumparare” datorita valorilor bune de trafic avute la inceputul anului (numarul pasagerilor a crescut cu 9,6% fata de anul trecut in perioada ianuarie-februarie) si a perspectivelor bune pentru intreg grupul.

  • Preferatele din ECE: Bogdanka, Cyfrowy Polsat, MTS

Principalele alegeri ale Raiffeisen Centrobank din regiune sunt Bogdanka, Cyfrowy Polsat si MTS. Bogdanka este producatorul de carbune cel mai eficient si cu cea mai atractiva evaluare din Polonia, cu o productie anuala de aproximativ 6 milioane de tone si care va creste pana in 2014 la 11,5 milioane tone. Compania beneficiaza pe de-o parte de faptul ca in Polonia electricitatea este generata aproape exclusiv din carbune, iar pe de alta parte, de indiciile atingerii limitei importurilor de carbune.

In sectorul media polonez, pariul nostru este Cyfrowy Polsat. Profitabilitatea acestei companii de pay-TV in cea de-a doua jumatate a lui 2011 a fost o surpriza placuta. In plus, revenirea zlotului polonez ar insemna marje operationale mai mari decat cele estimate. Cyfrowy Polsat se extinde in noi zone de crestere si tocmai de aceea a solicitat recent o licenta pentru televiziunea pe dispozitivele mobile.

Conditiile de piata in primul trimestru al lui 2012 au fost favorabile pentru compania ruseasca de telecomunicatii MTS. Cresterea salariilor reale si a veniturilor ar fi trebuit sa exercite o influenta pozitiva asupra profiturilor in telecomunicatii. Dincolo de conditiile macroeconomice atractive, un rol important il joaca si diminuarea competitiei in zona comunicatiilor mobile. Ultimele rezultate trimestriale au oferit o dovada clara a faptului ca noua strategie de pastrare a clientilor da rezultate.