Guvernul intentioneaza sa limiteze despagubirile acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Dorina Danielescu. Dorina Danielescu a spus ca doar "atat isi permite statul". Pentru despagubiri, Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei. Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile. Aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect de lege care va intra miercuri in dezbatere publica.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de miercuri.

Despagubirile se vor acorda in limita unui procent de 15% din valoarea reala a bunului si esalonarea platilor despagubirilor pe o perioada de de 10-12 ani", a spus Danielescu. Practic, se va elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit actului normativ in discutie. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

De asemenea, vor fi introduse termene limita de 12, 24 si 48 de luni in functie de numarul de cereri inregistrate, pana la care autoritatile locale si centrale sa finalizeze procesul de solutionare al cererilor depuse.

Dorina Danielescu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca Executivul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari. Daca va fi adoptata, masura ar afecta cam 100.000 de fosti proprietari. Legea veche nu prevedea o limita a despagubirilor, valoarea acestora fiind stabilita de evaluatoari. In iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman, interval in care trebuie revizuita legislatia in materie. CEDO sugera ca posibila solutie limitarea despagubirilor.

"Cel mai important aspect al noii legi este componenta financiara. Sunt mai multe variante, vor fi supuse dezbaterii publice. Se va stabili o anumita limitare a sumelor respective cu privire la despagubiri. Se va face un studiu de impact si se va stabili ulterior care va fi aceasta limitare", a declarat Danielescu pentru HotNews.ro. In noua lege vor fi prevazute si termene clare de rezolvare si de solutionare a dosarelor de despagubire atat la nivel local cat si la nivel central, a mai spus sefa ANRP. Potrivit acesteia, va fi prevazuta o ordine de solutionare a dosarelor si un control jurisdictional.

Insa marea noutate a legii va fi introducerea plafoanelor de despagubire. "Cu siguranta va exista o limitare. Nu e veste tocmai buna, dar trebuie sa luam in calcul ca doar in aceste conditii toti vor primi o parte din ceea ce li se cuvine. Decat deloc, e bine ca persoanele indreptatite sa-si primeasca macar o parte din drepturile care li se cuvin. Trebuie sa fim constienti de ceea ce avem si ceea ce putem sa dam", a explicat Danielescu pentru HotNews.ro.

Stire in curs de actualizare