Comertul mondial va incetini in continuare in anul 2012, afisand o crestere de 3,7% fata de anul 2011, cand avansul a fost de 5%, a anuntat joi Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), care a atribuit aceasta incetinire pierderii de viteza a economiei mondiale si, in special, crizei datoriilor publice din Europa, informeaza AFP.

Cu toate acestea, pentru anul 2013 OMC se asteapta la o crestere usoara a comertului mondial, in volum, de 5,6%.

"Au trecut mai mult de trei ani de la colapsul comercial din 2008-2009, insa economia globala si comertul raman fragile. Continuarea incetinirii comertului este asteptata si in 2012, riscurile de inrautatire ramanand ridicate", a declarat directorul general al OMC, Pascal Lamy.

In 2011, comertul a incetinit sub efectul mai multor socuri. OMC a punctat printre acestea criza datoriilor suverane din Europa, tsunami-ul din Japonia si inundatiile din Thailanda. In egala masura, revoltele izbucnite in cadrul Primaverii arabe au afectat exporturile de servicii (turism) ale Africii, in principal din Tunisia si Egipt.

OMC se astepta la o incetinire brusca a expansiunii comertului in anul 2011, dupa revenirea puternica de 13,8% din 2010. Insa, din cauza mai multor obstacole economice, cresterea a fost si mai mult afectata, ceea ce a dus la o incetinire mai accentuata decat se estima in trimestrul patru din 2011.

Aceasta incetinire va continua si in 2012, cu o crestere de 3,7%, rata inferioara mediei ultimilor 20 de ani, de 5,4%.