Comisia Europeana a solicitat marti statelor membre sa asigure o mai mare independenta a institutelor nationale de statistica si sa renunte la orice interferenta politica in colectarea datelor, relateaza AFP.

"Este important sa avem statistici credibile pentru a genera incredere in deciziile luate, mai ales atunci cand ele sunt dureroase", a subliniat comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, Algirdas Semeta, in cursul unei conferinte de presa desfasurata la Bruxelles.

Aceasta masura vine sa raspunda lipsei de credibilitate a datelor furnizate de Grecia cu privire la deficitul sau real din anul 2009 si, mai recent, la anunturile facute de noul guvern spaniol despre dimensiunea deficitului public in 2011.

"Eurostat, oficiul de statistica al UE, va furniza datele cu privire la Spania si la alte tari din UE pe 23 aprilie si doresc sa ma abtin de la orice comentariu", a declarat Semeta. "Referitor la Grecia, ea este prima tara care a semnat angajamentul de incredere. Noi ne asteptam acum ca acesta sa fie respectat."

Dupa 2010, datele despre datoria publica si deficit publicate de Grecia sunt de o calitate suficienta, a subliniat comisarul. "Ea trebuie sa faca o diferenta intre statistici si deciziile politice bazate pe aceste statistici", a notat Semeta.

Propunerea prezentata de Semeta vizeaza asigurarea independentei institutelor nationale de statistica si, in particular, a directorilor acestora. Ea obliga si alte state se semneze "angajamentele in materie de incredere" asumate la cel mai inalt nivel politic pentru a reafirma obligatiile acestora de respectare a codurilor de bune practici ale statisticii europene adoptate in 2005.

"Statisticile europene sunt intotdeauna de buna calitate. Trebuie sa se asigure ca nu exista nicio interferenta politica in colectarea datelor", a afirmat comisarul.