In zilele noastre, familii europene foarte bogate isi muta averile in Singapore infiintandu-si birouri de familie in orasul supranumit de multe ori Elvetia din Asia. Una dintre aceste familii este celebra Spinola din Genova care in anii 1470 il avea ca agent de afaceri in Barcelona pe Cristofor Columb, scrie agentia Reuters.

Oamenii bogati din Europa si America privesc de mult timp catre est cautand modalitati de a-si spori si pastra averile lor. Dar, numai recent au inceput sa-si deschida birouri de familie, de fapt companiile private care gestioneaza investitiile.

"Pentru ca Asia a fost un loc in care am investit foarte mult, peste 50 la suta din activele noastre sunt in Asia in ultimii 15 ani, simtim nevoia de a veni mai aproape", a declarat pentru Reuters Federico Spinola, fiul patriarhului" familiei, din Noua Caledonie, un arhipelag din Pacific cunoscut sub numele de "Tara primaverii vesnice".

Date ale companiei de cercetare Campden Wealth arata ca pana la 10 companii europene s-au mutat la Singapore, de la inceputul crizei financiare din 2008, aducand cu ele active in valoare de 5 - 10 miliarde de dolari.

Institutiile financiare mari a observat tendinta si se implica pentru a castiga de pe urma interesului miliardarilor pentru zona Asiei. De exemplu, gigantul bancar elvetian UBS a infiintat un departament specializat in birourile de familie care vrea sa atraga in Asia clientii cu active de peste 200 milioane dolari. Si alti jucatori la nivel mondial, cum ar fi Credit Suisse, HSBC si canadienii de la RBC Wealth si DBS Group din Singapore s-au implicat pe acest segment.

Singapore, centru mondial bancar si de investitii situat in inima Asiei de Sud, este o baza atractiva datorita procesului de inregistrare eficienta, a reglementarilor relativ stabile, a bunei circulatii a banilor, a infrastructurii financiare si nivelului scazut de impozitare.