Angajatii si colaboratorii Bancii Nationale a Elvetiei pot utiliza reteaua de socializare Facebook fara a mentiona insa numele angajatorului, se arata in noul Cod de Conduita adoptat miercuri de banca de emisiune elvetiana. De asemenea, orice tranzactie mai mare de 20.000 de franci trebuie aprobata de departamentul de specialitate al BNS pentru a se evita situatii similare celei care au dus la demisia fostului guvernator, Philipp Hildebrand.

Alte recomandari:

"Este interzisa raspandirea zvonurilor sau glumele de natura sexuala ori rasista. Nu este permisa de asemenea distribuirea de documente ofensatoare. Orice cadou care depaseste 200 de franci elvetieni trebuie adus la cunostinta sefului ierarhic. Inainte de a accepta orice functie remunerata care vi se propune, obtineti aprobarea sefului departamentului Dv. Evitati orice tranzactie care v-ar putea pune in situatia unui posibil conflict de interese".

Vezi aici Codul de Conduita al Bancii Centrale Elvetiene

Philipp Hildebrand, seful Bancii centrale elvetiene, a demisionat din functie in urma scandalului tranzactiilor valutare in care a fost implicata sotia sa. Guvernatorul a vandut la inceputul anului 2010 casa de vacanta a familiei din Gstaad. Banii obtinuti din vanzare au fost o parte investiti in dolari, iar alta parte a ramas denominata in franci. In 15 august, sotia lui Philipp Hildebrand, Kashya ar fi cumparat 500.000 de dolari, pe care i-ar fi vandut doua luni mai tarziu, castigul ei fiind de 61.000 de franci elvetieni (65.000 dolari).

In perioada dintre cele doua tranzactii, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a stabilit un curs minim de 1,20 franci pentru un euro, dupa ce cele doua monede au ajuns pentru scurt timp la paritate.

Cazul a iesit la iveala in luna decembrie, cand SNB a emis o declaratie in care nega "zvonurile" care aratau ca Philipp Hildebrand ar fi incalcat normele interne. Institutia a refuzat insa sa publice normele cu privire la transferul de informatii privilegiate (insider trading).

Politicienii elvetieni au solicitat clarificari suplimentare de la Philipp Hildebrand si de la banca centrala, iar in urma unei analize interne, Hildebrand a preferat gestul demisiei.