Joseph Stiglitz: Austeritatea impinge Europa spre "suicid"
Guvernele din cele 27 de state membre UE implementeaza masuri de austeritate cu un impact cumulat de 450 miliarde euro, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.
Totodata, datoria publica a statelor din zona euro a crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice, deoarece guvernele s-au imprumutat tot mai mult pentru a acoperi deficitele bugetare si pentru a contribui la programele de salvare ale Greciei, Portugaliei si Irlandei.
Daca Grecia ar fi fost singura tara din Europa cu buget de austeritate, autoritatile ar fi putut ignora problema, a spus Stiglitz.
"Insa daca ai Marea Britanie, Franta, daca stii ca toate tarile sunt in austeritate, consecintele economice vor fi cumplite", a spus economistul.
Desi liderii zonei euro "isi dau seama ca austeritatea nu va da roade pe cont propriu si ca este nevoie de crestere economica", acestia nu au luat nicio masura, iar "acordul convenit in decembrie este o reteta care asigura moartea monedei euro", a continuat el.
"Problema este ca, prin euro, guvernele s-au separat de banca centrala si de tiparnitele de bani, astfel ca s-a creat o mare problema. Austeritatea si constrangerile apartenentei la euro sunt o combinatie letala", a aratat Stiglitz.
In viziunea sa, cel mai probabil scenariu daca liderii europeni vor continua sa insiste pe austeritate este formarea unei zone euro mai restranse, formata in jurul Germaniei si Olandei sau Finlandei.
"Austeritatea ca solutie va conduce la niveluri ridicate ale somajului, inacceptabile politic si care vor umfla deficitele", a conchis Stiglitz.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Cum ar veni, eu ma abtin cu greu sa cumpar plasma aia, ca e criza si nu vreau sa ma bag in datorii, si de fapt prin asta imi creste datoria! Care datorie ar scadea darca as cheltui pe TV si dvd si atatea altele la care visez. Ce bine ca m-a luminat stimabilul economist, uite acum merg la mall sa scap de datorii...
E o chestiune de ordine de marime a parametrilor intr-un model matematic cu coeficienti diferiti ca semn.
Multa lume, din pacate, de cand cu criza asta , a inceput sa ia in bascalie economistii, motivand - pe buna dreptate - ca uneori au opinii contrare. As adauga faptul ca modelul matematic de care-ti spuneam mai sus are o componenta probabilistica calculata functie de esantionul ales. Daca esantionul este reprezentativ sau nu, asa poate fi si concluzia ta - buna sau gresita, iar un esantion reprezentativ se alege...ehe...deja cred ca te-am plictisit.
Nu m-ai plictisit, dar un esantion nereprezentativ e irelevant, pentru ca inseamna eroare de calcul si procedura.
Dar iata o analogie care te va face sa intelegi mai bine situatia, coane.
Presupunem ca tu muncesti intr-o firma si postul iti este amenintat (poti fi incoluit de un robot sau sistem informatic etc). O sansa de salvare ar fi sa avansezi insa pentru a avansa este necesar un curs destul de scump.
Variata bazata pe austeritate inseamna ca faci sacrificii mari pt. strange bani si a-ti permite plata cursului. Problema este ca, pana strangi tu banii, robotul este finalizat si tu esti concediat sau avansarea este obtinuta de altcineva.
Variata bazata pe crestere inseamna ca faci un credit, faci cursul acum si esti gata de avansare in cel mai scurt timp.
Nici una dintre variante nu este in mod obligatoriu gresita. Ceea ce spune economistul este ca austeritatea n-a functionat pana acum in economiile mari si nu sunt motive sa credem ca aceasta tendinta se va schimba. Marea Britanie si Olanda sunt deja inapoi in recesiune si vor fi urmate de multe alte state, in ciuda masurilor de austeritate.
idem cu agentiile de rating. glume proaste. sa reamintim ca lehman brothers inainte cu o zi de faliment avea AA si AIG AAA? si niciun economist d'asta priceput nu s-a prins ca-s pe cale sa colapseze. asa ca, de ce i-am asculta acum?
Aplicarea intregii Europe a unui model strategic care merge bine in Germania si poate si in Franta, nu se dovedeste o solutie corecta pentru scopul urmarit: iesirea din criza economica europeana.
Stiglitz este profesor universitar de macroeconomie in SUA, cu o reputatie greu de combatut. El nu vorbeste ca sa sustina vreun politician sau vreo piata anume.
Pana acum, modelul impus de BCE a fost tiparirea de moneda (au tiparit aproape un trilion doar anul asta), in totala contradictie cu ce isi dorea Berlinul...
Pozitia lui Stiglitz, mai mult decat transparenta, este ca BCE nu a facut destul, si ca inflatia este solutia.