In luna februarie 2012, activitatea sectorului industrial a fost influentata semnificativ de conditiile meteorologice severe, care au dus la inchiderea temporara a unor firme, la un consum ridicat de gaze si la dificultati in activitatea de transport, se arata intr-un raport al BNR publicat vineri. In aceste conditii, volumul productiei industriale s-a redus in termeni anuali cu 1,2 la suta, contractia sectorului manufacturier (-3,3 la suta) fiind doar partial atenuata de majorarea productiei de energie electrica si termica (15,6 la suta). Analizele arata restrangeri severe de volum in ramuri importante - prelucrarea titeiului, industria chimica, metalurgica (rate anuale de scadere de circa 20 la suta)- si evolutii pozitive in industria alimentara si in ramura mijloacelor de transport rutier.

  • Rata somajului inregistrat (serie ajustata sezonier) s-a mentinut la un nivel relativ scazut si in luna februarie (circa 5 la suta), pe fondul numarului redus al disponibilizarilor si al traiectoriei ascendente a numarului de salariati din economie; cele mai multe oportunitati de angajare s-au regasit in servicii private (comert cu amanuntul, telecomunicatii, servicii financiare) si in unele activitati ale industriei prelucratoare, sectorul bugetar continuand sa se restranga usor.
  • Activitatea de comert si servicii a inregistrat o restrangere usoara (cu circa 1 la suta in termeni anuali), in contextul in care conditiile meteorologice adverse au descurajat vizitele in magazinele nealimentare, precum si calatoriile (cu efecte atat asupra consumului de carburanti, cat si asupra serviciilor HoReCa si de turism). O influenta de sens opus s-a resimtit pe segmentulalimentar - volumul vanzarilor a crescut spectaculos atat fata de perioada similara a anului trecut (7,8 la suta) cat si fata de luna ianuarie (2,9 la suta, dupa ajustarea sezoniera), consumatorii realizand provizii in conditiile inrautatirii vremii si prelungirii perioadelor cu avertismente meteorologice.
  • In ceea ce priveste piata auto, dinamica negativa a vanzarilor (-5,4 la suta, variatie anuala) poate fi explicata suplimentar si de o modificare structurala a cererii de autovehicule: in scadere pentru masinile ieftine (cu o pondere mai mare in total) si in crestere pentru cele de clasa superioara, tendinta vizibila inca din anul 20112. Cea mai abrupta ajustare de volum in perioada analizata s-a consemnat insa in activitatea de prestari servicii (-9,8 la suta), cu aportul tuturor celor 3 componente principale: hoteluri si restaurante, jocuri de noroc si alte activitati recreative, precum si activitatea agentiilor de turism.
  • Potrivit datelor preliminare, in luna februarie valoarea exporturilor s-a diminuat marginal comparativ cu nivelul consemnat in perioada similara a anului anterior (-0,4 la suta), efectul nefavorabil al incetinirii cererii la export fiind accentuat de conditiile meteorologice adverse. Analiza evolutiei valorii cifrei de afaceri industriale aferente pietelor externe releva scaderea drastica a vanzarilor in industria metalurgica si in industria chimica, precum si mentinerea efectului negativ al inchiderii fabricii Nokia.
  • Rata anuala a inflatiei a continuat sa scada si in luna februarie (-0,13 puncte procentuale, pana la 2,59 la suta), determinanta in acest sens fi ind persistenta deficitului de cerere, al carei efect s-a resimtit in special la nivelul masurii CORE2 ajustat, pe componenta de bunuri, in timp ce pretul serviciilor libere a reflectat influenta deprecierii cursului de schimb.