"Faptul ca si faptul ca presedintele pare deschis sa colaboreze cu fosta alianta din Opozitie sunt cele mai importante aspecte pozitive ale evenimentelor recente. Cu toate acestea, pietele leului s-ar putea sa ramana tensionate, cel putin pana cand planurile noului executiv devin mai clare. Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificari in cazul in care noul executiv reduce atentia acordata disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative daca luam in considerare planurile prezentate in trecut de fosta opozitie si ca aceasta s-ar putea sa fie nevoita sa dovedeasca faptul ca reprezinta opusul guvernelor precedente ce au redus cheltuielile publice si au majorat taxe", se arata intr-un raport al ING.

Guvernul Ungureanu a fost demis vineri si presedintele a desemnat un candidat pentru functia de premier in aceasi zi. Acesta este presedintele celui mai mare partid din fosta alianta din opozitie si va prezenta planul si echipa de guvernare maine. Pare probabil sa primeasca un vot favorabil in parlament pe 7 mai dat fiind ca grupuri parlamentare care au sustinut guvernul precedent si-au indicat sprijinul pentru noul executiv, se mai arata in Raportul citat.

  • Sansele ca BNR sa reduca rata dobanzii cheie la sedinta de miercuri au scazut dramatic

Avand in vedere ca (cel putin pe termen scurt) pare sa urmeze o perioada cu incertitudine ridicata, credem ca sansele ca BNR sa reduca rata dobanzii cheie la sedinta de miercuri au scazut dramatic. Astfel, acum ne asteptam ca banca centrala sa mentina rata dobanzii cheie la nivelul de 5,25% insa asociam o probabilitate semnificativa si scenariului de risc ce presupune o reducere a ratei de politica monetara cu 25pb.

Dupa o depreciere la 4,40/EUR in sedinta de vineri, leul este usor mai puternic astazi, tranzactionandu-se la 4,3850/EUR. Cresterea incertitudinii induse de caderea guvernului s-ar putea sa mentina leul sub presiunie, acesta fiind probabil sa se tranzactioneze astazi intr-o zona usor mai depreciata de nivelul curent.

Piata monetara pare sa reactioneze in linie cu asteptarile noastre conform carora sansele unei noi reduceri ale ratei cheie au scazut semnificativ, ratele de dobanda cu scadenta intre sase luni si un an castigand aproximativ 20pb catre 3,60-3,55%. Asteptand mai multe detalii de la noua echipa de guvernare, ratele de dobanda s-ar putea sa ramana astazi in jurul valorilor actuale, in special avand in vedere ca maine este o zi nebancara.