Guvernul conservator al Ungariei, condus de Viktor Orban, doreste sa ajunga la un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 15 miliarde de euro, pe trei ani, a afirmat miercuri noul negociator ungar, citat de AFP.

"Guvernul ar dori sa semneze un acord legat de o linie de credit preventiva, in valoare de 15 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani", a declarat noul negociator ungar, Mihaly Varga, care va prelua fraiele negocierilor de la Tamas Fellegi, incepand cu 1 iunie.

"Suntem interesati de semnarea acordului in cel mai scurt timp, dar este mai realist sa avem in vedere un acord la inceputul toamnei", a adaugat Varga, intr-un interviu publicat miercuri de cotidianul de dreapta Magyar Hirlap.

Ungaria a formulat o cerere de credit in noiembrie 2011, dupa ce s-a confruntat cu mari dificultati de finantare in urma cresterii abrupte a randamentului obligatiunilor sale si a devalorizarii masive a monedei nationale, forintul.

Dar discutiile s-au intrerupt dupa adoptarea unei legi de reforma a Bancii centrale si care, potrivit FMI si Uniunii Europene, a afectat independenta acestei institutii.

In urma conditionarilor impuse de Bruxelles, Budapesta a fost nevoita sa amendeze acest text legislativ, iar UE si FMI s-au declarat pregatite sa revina la masa negocierilor. Noul text modificat trebuie insa sa fie adoptat si de parlamentul ungar pentru reluarea formala a negocierilor.

Ungaria a evitat falimentul in 2008 gratie unei linii de credit de 20 de miliarde de euro de la Banca Mondiala, UE si FMI.