Miercuri a fost o zi neagra pentru majoritatea valutelor, cu foarte putine exceptii, cea mai notabila fiind dolarul american. Moneda euro a scazut usor in fata USD, dupa ce a testat pentru o perioada scurta pragul de 1.27 - record al ultimelor 4 luni. "Slabirea" monedei unice europene a fost pusa de analisti pe seama noilor alegeri asteptate in Grecia, dar si pe teama de contagiune in restul zonei euro. Lira sterlina, realul brazilian, won-ul coreean, forintul maghiar, rupia indiana - toate au cunoscut episoade de depreciere miercuri. Castigatorul tranzactiilor a fost dolarul SUA, vazut ca o moneda de refugiu in perioade de criza.

"Incertitudinea enorma care patrunde pe piete este nefasta pentru moneda euro, iar presiunea pe euro se va mentine in viitorul apropiat", cred analistii de la Commerzbank.

Insa nu doar Grecia ingrijoreaza, traderii temandu-se si de evolutia crizei in Spania si Italia. Francul elvetian a ramas stabil in raport cu euro, la 1.2010 chf/eur, reculand insa usor in fata dolarului american, pana la nivelul de 0.9443 franci pe dolar.

Rupia indiana a scazut miercuri la cel mai scazut nivel fata de dolar, cauzele fiind aceeasi criza din zona euro dar si indicatori economici locali. Rupia se tranzactiona la un curs de 54.36 in fata dolarului SUA, analistii mizand pe "spargerea" pragului de 55 de rupii/dolar. Moneda este, de asemenea, afectata de o agravare a deficitului de cont curent si a balantei comerciale, de o incetinire a intrarilor de capital strain si de o crestere mai lenta a celei de-a treia putere economica din Asia. Banca Centrala a Indiei, Reserve Bank of India (RBI) a intervenit, de zeci de ori in acest an pe piata valutara pentru a preveni prabusirea rupiei, cheltuind mai mult de 20 de milioane de euro intre septembrie 2011 si februarie 2012, potrivit cifrelor oficiale. Joia trecuta, banca centrala a cerut exportatorilor si a altor detinatori de valuta straina sa schimbe cel putin jumatate din bani in rupii pe care sa le pastreze in conturi bancare. Masura urmeaza sa intre in vigoare in 15 zile.

Pentru prima data in aproape trei ani, realul brazilian a incheiat marti, in scadere fata de dolar cu 0,49% din ziua precedenta, dupa ce luni cursul fusese de 1.99 in fata USD. Won-ul coreean s-a depreciat si el in fata dolarului, Banca Centrala intervenind in cateva reprize pentru sustinerea monedei nationale coreene. Cu rupia Indoneziana lucrurile au stat in acelasi fel.

Forintul maghiar a urcat la 297 forinti/euro fata de 285 in urma cu doua saptamani.

Moneda poloneza a atins un nivel de 4,4 zloti/euro, dupa care s-a stabilizat in jurul a 4,37 zloti/euro (de la 4,17 in urma cu doua saptamani), iar coroana ceha s-a depreciat si ea pana la 25,74 coroane pentru un euro