Un fost director al bancii elvetiene UBS a fost arestat preventiv in Portugalia, intr-un dosar de frauda si spalare de bani care ar putea atinge suma de un miliard de euro, scrie sambata presa portugheza, citata de AFP.

Elvetianul Michel Canals, director executiv la UBS pana in 2009, si trei portughezi au fost pusi sub acuzare joi, scrie saptamanalul Expresso.

Dupa ce au fost interogati intreaga zi de vineri, justitia portugheza a decis sa aresteze preventiv trei persoane, inclusiv Michel Canals, sub acuzatia ca ar fi condus o retea organizata, potrivit agentiei Lusa. Al patrulea acuzat a fost lasat in libertate.

Saptamanalul Sol afirma ca frauda pusa la punct de Canals si doi asociati ai sai din cadrul unei societati de gestionare a averilor cu sediul in Geneva, Akoya Asset Management, ar putea atinge un miliard de euro doar in Portugalia.

Aceasta ancheta este legata de mai multe dosare care au in comun implicarea unui fost deputat al Partidului social-democrat, aflat in prezent la putere in Portugalia.

Domingos Duarte Lima, anchetat de justitia portugheza intr-un alt dosar de frauda si banuit de autoritatile braziliene ca ar fi implicat in asasinarea unei portugheze in Brazilia, in 2009, ar fi furnizat elemente care au permis anchetatorilor sa dezmembreze reteaua lusitano-helveta.

"Ministerul public era deja la curent cu operatiunile ilegale ale Akoya. Informatiile oferite de Lima nu au facut decat sa consolideze datele procurorilor", a afirmat o sursa apropiata anchetei, pentru Expresso.