Dupa ce in trei zile actiunile Facebook si-au pierdut 18% din valoare, tot mai multa lume cauta vinovati, iar bancile care au consiliat Facebook in intrarea pe bursa sunt acuzate ca ar fi comunicat catorva investitori informatii in care ii avertizau ca perspectivele financiare ale Facebook sunt pesimiste, scrie AFP. Autoritatile de reglementare din SUA spun ca vor analiza situatia, mai ales ca valoarea actiunilor s-a diminuat peste cele mai pesimiste asteptari.

La intrarea pe bursa actiunea Facebook valora 38 de dolari, insa dupa scaderile de luni si marti bursa a inchis la pretul de 31 de dolari, desi in prima zi de tranzactionare, vineri, s-a atins un maxim de 45 de dolari.

In aceste conditii foarte multi vobesc deja de un esec si se intreaba daca bancile care au organizat operatiunea de listare, mai ales Morgan Stanley, JPMorgan Chase si Goldman Sachs au actionat corect sau nu. Sunt voci care spun ca s-au pus prea multe actiuni in piata si la un pret mult prea mare, insa marti a aparut o noua polemica si mai grava.

Practic se pare ca o parte din cei care au consiliat Facebook, mai ales oameni de la cele trei banci mentionate, au revizuit inainte de listare in scadere prognozele privind rezultatele Facebook si ar fi avertizat cativa investitori ca lucrurile nu stau pe roze, acestia pierzandu-si ca urmare interesul de a cumpara actiuni Facebook.

Ca reactie, cei de la Morgan Stanley au spus ca au urmat corect toate procedurile necesare, insa nu toti sunt de acord ca lucrurile trebuie lasate asa. Seful Financial Industry Regulatory Authority, Richard Ketchum, spune ca atat Facebook, cat si consilierii trebuie sa raspunda la o serie de intrebari pentru a elimina ingrijorarile aparute in piata.

Altii spun ca un rol important in acest scandal l-au avut si problemele tehnice aparute vineri la sistemele electronice ale bursei, probleme care au intarziat activitatile traderilor. Multe voci tin insa sa faca apel la calm si amintesc ca volatilitatea nu este atat de surpinzatoare, iar reusita sau nereusita listarii Facebook ar trebui judecata dupa cateva luni, nu dupa doar cateva zile.

In momentul listarii Facebook era evluata la 104 miliarde dolari, insa involutia actiunilor a dus valoarea in jos cu 19 miliarde dolari.