Rata somajului din Italia a ajuns in aprilie la nivelul record de 10,2%, in conditiile in care a treia economie a Zonei Euro se lupta cu recesiunea, potrivit unei estimari provizorii publicate vineri de Istat si citata de AFP.

Acest nivel este cel mai mare de la debutul seriei de cifre lunare ale somajului, respectiv ianuarie 2004.

Este a doua luna consecutiv cand somajul este deasupra pragului simbolic de 10%, dupa ce Istat a revizuit in crestere estimarea ratei de somaj pentru martie la 10,1%, fata de prima estimare de 9,8%.

Potrivit datelor corectate cu variatiile sezoniere, numarul persoanelor in cautarea unui loc de munca a ajuns la 2,615 milioane in aprilie, ceea ce reprezinta o majorare de 1,5% intr-o luna (+38.000 persoane) si de 31,1% intr-un an (+621.000 persoane).

In randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, rata somajului a scazut in aprilie la 35,2%, fata de 35,9% in martie.

Somajul creste puternic in Italia din vara trecuta, de cand economia acestei tari, antrenata in criza datoriilor suverane si afectata de planurile de austeritate care isi propun sa linisteasca pietele, a inceput sa se contracteze.

Intrata oficial in recesiune la finele lui 2011, dupa doua trimestre consecutive de contractie a PIB-ului, economia Italia a continuat sa scada in primul trimestru din 2012, cand produsul intern brut a scazut din nou, cu 0,8%.