Noul guvern de stanga va face in curand o propunere legislativa prin care doreste sa previna inchiderea companiilor profitabile sau delocalizarea acestora de catre proprietari atunci cand un cumparator doreste sa pastreze afacerea functionala in Franta, a precizat vineri un ministru al guvernului , citat de Reuters. In plus, se vizeaza si o crestere a costurilor de concediere a angajatilor.

Propunerea legislativa, care urmeaza campaniei electorale in care presedintele Francois Hollande pleda pentru combaterea declinului industriei si a mutarii activitatii in statele cu costuri mai reduse, va fi gata in saptamanile urmatoare, a adaugat acesta.

Anuntul a fost facut de Arnaud Montegourg, un avocat si membru al parlamentului care si-a facut un nume prin criticile stridente la adresa globalizarii si a obtinut un post in minsterul industriei in cabinetul lui Hollande, unde este insarcinat cu revitalizarea sectorului industrial.

Un caz care a inspirat proiectul de lege a fost reprezentat de situatia a doua furnale de otel gigantice ale Arcelor Mittal din estul Frantei, neexploatate anul trecut. Angajatii au facut lobby puternic pentru a scoate in evidenta ceea ce ei se temeau ca va fi o incetare permanenta a unei intreprinderi viabile si cu performante inalte, Arcelor incercand sa isi reduca productia pe fondul unui declin al cererii si fara a ceda fabrica unui potential rival.

Uniunea sindicala CGT, una dintre cele mai mari din Franta, a spus guvernului ca nu mai putin de 45.000 de locuri de munca risca sa fie pierdute iminent in a doua cea mai mare economie a zonei euro, unde rata somajului a atins 10 procente in primul trimestru al anului.

Liderii de afaceri si unii economisti sunt ingrijorati ca o interventie si mai mare a statului in economie pentru a opri concedierile va descuraja investitiile si vor afecta cresterea economica.

Intr-o alta incercare de a descuraja concedierile, guvernul planuieste de asemenea si o propunere legislativa prin concedierea angajatilor vor deveni mai scumpe pentru companii, prin cresterea costurilor cu salariile compensatorii.

Presiunea guvernului de a constrange concedierile si inchiderea fabricilor contrasteaza cu reformele in desfasurare din alte state din zona euro, precum Italia si Spania, unde guvernele relaxeaza reglementarile.