Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 1 miliard de euro catre statul roman, pentru politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii (DPL-DDO), informeaza Ministerul Finantelor. Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de mentinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finantare.

Imprumutul este considerat de autoritatile romane ca un instrument de protejare a finantelor publice impotriva unor socuri externe neprevazute.

Imprumutul vine in completarea asistentei financiare de tip preventiv acordata pe perioada 2011 - 2013 de catre FMI si UE (in cadrul facilitatii de finantare a balantei de plati).

"Este putin uzual ca o tara membra a UE, cum este Romania, sa acceseze resursele Bancii Mondiale printr-un asemenea produs (DPL-DDO), linia de credit de care vorbim. Guvernului i s-au dat de fapt semnale de incurajare pentru promovarea politicilor necesare cresterii competitivitatii si realizarii unei cresteri economice sanatoase in urmatorii ani. Cu alte cuvinte, ¬noi, comunitatea internationala¬, te sprijinim pe tine, Romania, cu ¬bani ieftini¬ ca sa-ti faci o rezerva pentru situatii neprevazute, desi, ca tara membra UE, ar fi trebuit sa faci acest lucru singura, dar te incurajam sa-ti faci ordine in propria-ti curte pentru ca esti in stare", afirma secretarul de stat in Ministerul Finantelor Claudiu Doltu citat de Mediafax.

El arata ca utilitatea acestui acord de imprumut provine din faptul ca el se considera parte din stocul de bani de rezerva ("buffer-ul") pe care Trezoreria il realizeaza si il gestioneaza pentru a se pune la adapost in situatia in care ar aparea turbulente majore pe pietele financiare.

Altfel spus, daca situatii nedorite ar aparea,in mod neprevazut, pe pietele financiare si ar genera posibilitatea cresterii costurilor de finantare a deficitelor temporare din Trezorerie, Romania nu s-ar afla cu spatele la zid", a adaugat Doltu.