Circa 12 guvernatori de banci centrale, ministri ai Finantelor, oficiali guvernamentali se reunesc incepand de astazi la Bucuresti, in cadrul intalnirii constituentei FMI si a Bancii Mondiale, aceasta intalnire derulandu-se anual gazdele fiind pe rand, fiecare membru al constituentei. Intalnirea de la Bucuresti a fost anuntata din aprilie de Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dar amanunte despre desfasurarea lucrarilor nu au fost livrate presei. "Intalnirile au loc cu usile inchise, nefiind publice nici locatiile in care vor avea loc si nici alte detalii, din motive de securitate", au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate intalnirii.

Pe agenda reuniunii Constituentei se afla prezentari si discutii din perspectiva ultimelor evolutii europene si mondiale pe urmatoarele teme: stabilitate financiara, dezvoltarea durabila, modalitati de solutionare a actualei crize si implicatiile financiare ale acestora.

Intrunirile au loc o data pe an si sunt prilejuri pentru a discuta atat aspecte interne privind Constituenta, precum si anumite tematici de actualitate, cum ar fi actuala situatie din zona euro. Pentru tarile din constituenta este un eveniment important pentru ca fiecare tara este interesata de viitorul celor doua institutii - FMI si Banca Mondiala si de relatia tarilor lor cu cele doua institutii atat din perspectiva actionarului membru, cat si din perspectiva statutului de client.

Constituenta olandeza este formata din Romania, Olanda, Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru si Ucraina si voteaza in numele acestor tari in boardurile executive ale FMI si BM. In FMI sunt 24 de constituente. Tarile mari, precum SUA si China, au propriul lor loc in boardul FMI si voteaza direct.

Romania este membra a Fondului Monetar International din anul 1972, avand in prezent o cota de participare de 1,811 miliarde DST sau 0,43% din cota totala. Romania detine 11.043 voturi, echivalentul a 0,44% din total.