Agentia de rating Fitch a redus perspectiva asociata economiei Indiei la "negativa", spunand ca tara sa confrunta cu "riscuri crescute", informeaza BBC.

Fitch a avertizat ca, in cazul in care implementarea reformelor structurale nu se va grabi, potentialul de crestere a Indiei se va deteriora gradual. In acelasi timp, agentia a precizat ca guvernul a facut progrese minore in reducerea deficitului. Retrogradarea vine doar la cateva zile dupa ce o alta agentie de rating, Standard & Poor's, a avertizat ca India isi poate pierde ratingul 'investitional'.

De asemenea, Fitch a afirmat in comunicatul publicat luni ca India se confrunta cu provocari structurale ale climatului investitonal, in sensul coruptiei si a reformelor economice inadecvate.

Economia Indiei a crescut cu o rata anuala de 5,3% in primul trimestru, cel mai scazut ritm de crestere din ultimii noua ani. Au existat temeri ca aceasta crestere poate incetini si mai mult pe termen scurt din cauza cresterii volatilitatii la nivel global.

In plus, pentru a inrautati si mai mult lucrurile, nivelul preturilor a ramas la un nivel inalt, ceea ce face si mai dificila misiunea bancii centrale de a adopta masuri care sa incurajeze consumul.

Reserve Bank of India a mentinut luni rata dobanzii de referinta in ciuda presiunilor de scadere a costurilor de finantare. Aceasta a anuntat ca nivelul inflatiei a fost principalul motiv din spatele deciziei sale.

Analistii au spus ca, fiind date aceste conditii, autoritatile din India trebuie sa implementeze mai multe reforme pentru a sustine cresterea economica.

"Exista o si mai mare raspundere pentru politici guvernamentale eficiente si reforme care sa asigure ca India poate rezista mediului economic si financiar global si care sa stea la baza increderii in potentialul de crestere a economiei Indiei pe termen lung ", a spus Art Woo, director al Fitch pentru regiunea Asia-Pacific.

In ultima perioada tarile din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) se confrunta cu o incetinire a activitatii economice atat din cauze interne, cat si din cauza mediului global, marcat de criza datoriilor suverane si vulnerabilitatile sistemului bancar din Europa.

Aceste tari reprezinta principalele zone de crestere economica la nivel mondial, fiind state caracterizate de piete mari de desfacere, resurse naturale abundente si o populatie numeroasa