Aproape 700 de milioane de euro au fost recuperate de UE in anul 2011 prin intermediul serviciul de lupta anti-frauda in sectoarele fondurilor structurale, vamilor si subventiilor din agricultura, a anuntat marti Comisia Europeana, citata de AFP.

Oficiul de lupta anti frauda (OLAF), cu sediul la Bruxelles, a calificat drept "exceptionala" suma de 691,4 milioane de euro recuperata la bugetul european anul trecut, fiind mult peste valoarea de 68 de milioane in 2010 si 251 milioane in 2009.

Acest nivel a fost atins gratie rezolvarii unui caz de frauda cu fonduri structurale descoperit de autoritatile italiene, care a permis recuperarea a 382 milioane de euro.

Cumulat, investigatiile realizate de OLAF au dus la impunerea a 511 ani de inchisoare in cele 27 de state membre ale UE.

"Multumita investigatiilor noastre, sume considerabile au fost recuperate in beneficiul contribuabililor UE si un numar mare de infractori au fost adusi in fata justitiei", a comentat directorul general al OLAF, Giovanni Kessler.

Multumita cazului italian, fondurile structurale, cu o valoare de 525 milioane de euro, au avut cea mai mare pondere in totalul sumelor recuperate.

In sectorul vamilor au fost recuperate fonduri de 114 milioane de euro si in agricultura de 34 milioane de euro.

Creat in 1999, OLAF numara 473 de angajati, majoritatea investigand fraudele cu fonduri de la bugetul UE, cazuri de coruptie si erorile grave comise de institutiile europene. Totodata, oficiul are si responsabilitatea de a elabora o politica anti-frauda pentru Comisia Europeana.

"In climatul financiar actual, lupta anti-frauda are o importanta deosebita si trebuie sa fie prioritara in toate tarile UE", a subliniat Kessler in prezentarea raportului.