Scaderea activitatii economice in Grecia poate depasi 7 procente in acest an, a avertizat marti primul ministru grec, Antonis Samaras, citat de cotidianul francez Les Echos.

Acesta a adaugat si faptul ca tara sa nu va reveni pe crestere inainte de inceputul anului 2014.

"Vom ramane in recesiune in acest an si vom fi in masura sa trecem spre recuperare la inceputul anului 2014", a declarat seful guvernului in cadrul unei intruniri cu grupul sau parlamentar.

Troica, formata din Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana, va veni marti la Atena pentru a "stimula" guvernul grec sa ia noi masuri de austeritate pentru a se conforma obiectivului sau de deficit.

De la venirea sa in fruntea guvernului, in luna iunie, Antonis Samaras a incercat sa convinga partenerii europeni sa fie mai flexibili, solicitand in special doi ani in plus pentru ca Grecia sa isi redreseze finantele publice, in schimbul unei accelerari a privatizarilor.

Programul de redresare impus de institutiile financiare statului elen a 'deraiat' in raport cu obiectivele impuse, iar acest lucru a condus la nevoia de a accelera programul de privatizari si de a anunta fuziunea sau inchiderea a zeci de companii de stat.

Economia Greciei traverseaza in prezent cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar somajul a ajuns la aproximativ un sfert din populatia activa totala.