Volumul comertului cu amanuntul a scazut in iunie cu 0,3% comparativ cu luna precedenta in cele 27 de state ale Uniunii Europene (UE) si a crescut cu 0,1% in zona euro , arata un comunicat al Eurostat publicat vineri.

In luna mai, comertul cu amanuntul se majorase cu 0,8% atat in cele 17 state ale zonei euro cat si in intreaga UE.

Totodata, comparativ cu aceeasi luna a anului 2011, indicele vanzarilor cu amanuntul a avut un declin in iunie de 1,2% in zona euro si de 0,7% in UE.

In iunie 2012, comparativ cu luna anterioara, categoria "Alimente, bauturi si tutun" a avut o crestere de 0,4% in zona euro si a scazut cu 0,1% in UE. In ambele regiuni sectorul non-alimentar s-a diminuat cu 0,7%, mentioneaza Eurostat.

In randul statelor membre pentru care datele au fost disponibile, volumul total al comertului s-a majorat in raport cu luna mai in trei tari, a scazut in 11 si a ramas stabil in Danemarca, Lithuania si Polonia.

Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Slovenia (+2,4%), Letonia (+2,1%) si Luxemburg (+1,5%), in timp ce scaderile cele mai semnificative au fost in Irlanda (-2,2%), Marea Britanie (-1,7%) si Romania (-1,1%).

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, iunie 2011, grupa de "Alimente, bauturi si tutun" a avut un declin de un procent atat in zona euro cat si in UE, iar sectorul non-alimentar a scazut cu 1,4% in zona euro si a ramas stabil in UE.

Astfel, comertul cu amanuntul a scazut in 8 state, a crescut in 12 si a ramas stabil in Austria. Cele mai puternice scaderi au fost observate in Portugalia (-5,3%), Spania (-5,1%) si Malta (-4,3%), iar cele mai mari cresteri au fost in Estonia si Letonia (+8,4% fiecare), Luxemburg (+5,9%) si Romania (+3,9%).