Chiar daca recesiunea caracterizeaza cea mai mare parte a Uniunii Europene, redresarea economica poate veni din partea comenzilor de bunuri si servicii pe care marile tari exportatoare din UE le au din partea tarilor din afara Europei, relateaza coditianul francez Les Echos. Aceasta lectie poate fi utila si altor state membre ale blocului comunitar.

Masinaria europeana de export inca nu s-a oprit, iar conform ultimelor cifre publicate de Eurostat, fata de aceeasi perioada a anului trecut cat si in primul trimestru al acestui an, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene si-au crescut cu 8% valoarea vanzarilor in afara Uniunii. In plus, mai multe state exportatoare importante au evitat o intrare timpurie in recesiune multumita aportului cresterii valorii exporturilor in strainatate.

In luna mai, Germania, al treilea cel mai mare exportator la nivel mondial, a inregistrat un nou record al exporturilor sale, inversand tendinta descrescatoare din aprilie.

Acest lucru este datorat in special centrului industrial din regiunea Rinului, care isi continua expansiunea.

"Ultimele cifre ale exporturilor germane consolideaza ideea ca PIB-ul acestei tari va creste usor in al doilea trimestru", au comentat analistii de la Commerzbank.

De asemenea, Irlanda, care se confrunta cu o criza grava din cauza datoriei sale suverane, a inregistrat in iulie cel mai mare ritm de crestere a comenzilor sale de bunuri industriale din partea tarilor non-UE incepand cu mai 2011, arata ultimul raport privind intentiile de achizitii ale managerilor din industria prelucratoare, realizat de institutul de cercetare Markit.

"Tarile non-europene au fost o sursa deosebit de importanta de crestere" pentru "Insula de Smarald", precizeaza raportul.

Consecinta: in luna iulie Irlanda este singura tara din zona euro care a avut o expansiune a industriei prelucratoare conform indicitorilor principali elaborati de Markit.

In Suedia, cererea de bunuri si servicii din partea acestor state a oferit un sprijin important economiei tarii, cea mai importanta din regiunea scandinava. In iunie si in termeni anuali, Suedia a avut o crestere a exporturilor totale de 2%, insa vanzarile in afara Uniunii s-au majorat cu 5,4%, reprezentand mai mult de jumatate din exporturile sale totale.

Economia Marii Britanii a avut intre aprilie si iunie o expansiune de 1,4%, o rata semnificativ mai mare fata de cat se estima (economistii anticipau o crestere de 0,2%).

"Principala surpriza in raport cu previziunile noastre este cresterea sensibila a exporturilor, care au contribuit cu o crestere de 0,8% in PIB", au arata calculele expertilor de la BNP Paribas.

Olanda, stat in care doua treimi din PIB depind de comertul international, a inregistrat de asemenea o crestere importanta in materie de exporturi in tarile din afara Uniunii Europene.

Intre ianuarie si mai, vanzarile de produse si servicii in cadrul UE au crescut cu doar 3%, in timp ce comezile din afara Uniunii (in jur de 40% din total) s-au majorat cu 12%. In primul trimestru, Olanda a avut un declin al Produsului Intern Brut de 0,8 procente. Conform economistilor de la ABN AMRO, nici in al doilea trimestru conjunctura nu va fi mai entuziasmanta. Totusi, lucrurile ar trebui sa evolueze mai bine in a doua parte a anului, asigura banca olandeza.

"Cresterea din semestrul al doilea ar putea reveni pe fondul redresarii exporturilor", a afirmat institutia.

Redresarea prin intermediul exporturilor pare a fi de asemenea singura cale si pentru Portugalia si Grecia, state care au plonjat intr-o criza dubla, atat a finantelor publice cat si a economiei reale.

Chiar daca acestea sunt mult mai putin dezvoltate decat tarile mentionate pana acum, sectorul de export este singurul care a adus o veste buna acestor state in primul trimestru. Potrivit Eurostat, Grecia a inregistrat o expansiune a exporturilor de peste 13% intre ianuarie si aprilie, in timp ce in Portugalia exporturile au crescut cu 9%.