Agentia de rating Fitch si-a exprimat vineri indoielile cu privire la capacitatea planului european de ajutorare a sistemului bancar spaniol, care ar putea ajunge pana la maxim 100 miliarde de euro, de a repara acest sector "din cauza conditiilor economice si de piata foarte grele" din aceasta tara.

"Desi memorandumul se doreste in mod clar sa fie o reforma definitiva a sectorului bancar spaniol, Fitch ramane prudenta cu privire la acest fapt, fiind date conditiile economice si de piata foarte grele", a afirmat Maria Jose Lockerbie, un responsabil al Fitch, citat intr-un comunicat.

Bancile spaniole continua sa sufere din cauza expunerii lor la sectorul imobiliar, afectat de spargerea bulei imobiliare in 2008.

La finalul lunii mai acestea au acumulat in portofoliile lor o rata a creditelor neperformante de 8,95%, sau 155,8 miliarde de euro, un nivel record incepand cu 1994.

Planul european de ajutorare furnizeaza o prima anvelopa financiara, de 30 de miliarde de euro, care a fost stabilita la finalul lunii iulie si care poate fi utilizata pentru a face fata urgentelor care pot aparea in perioada verii.

Ministerul spaniol al Economiei a admis miercuri ca lucreaza impreuna cu Bruxelles-ul pentru declansarea anticipata a unui program de asistenta pentru Bankia si pentru alte banci nationalizate aflate in pragul dezastrului financiar: Novagalicia, CatalunyaCaixa si Banco de Valencia.

Insa, acesta nu a fixat nici o data si Comisia Europeana a subliniat marti ca nu a primit nicio cerere de activare a vreunui ajutor de urgenta.