Grecia cauta sa obtina o prelungire de doi ani a programului de austeritate menit sa imbunatateasca sustenabilitatea datoriei tarii si perspectivele pentru o revenire la cresterea economica, potrivit unui document obtinut de Financial Times (necesita abonament). Nu este prima data cand grecii incearca obtinerea unei asemenea amanari, presa straina scriind inca de acum 3 luni despre aceste intentii. Potrivit FT.com, in cadrul intalnirilor pe care premierul elen Antonio Samaras le va avea cu cancelarul Angela Merkel si cu presedintele francez Francois Hollande, solicitarea elena sa fie facuta in mod formal.

Potrivit documentului, Grecia ar avea nevoie de o finantare suplimentara de 20 de miliarde de euro pentru a sprijini reducerea deficitului bugetar. Rabdarea creditorilor Greciei a ajuns insa la limita, iar tot mai multe voci sustin iesirea grecilor din Euroland.

In acest document, Guvernul promite "revizuirea" planului de salvare a Greciei impus de UE si FMI cu o "extindere a perioadei de ajustare bugetara cu cel putin doi ani", pana in 2016.

Scopul este atingerea obiectivelor bugetare "fara reduceri suplimentare de salarii, pensii si investitii publice", arata documentul, anuntand o inghetare a disponibilizarilor functionarilor publici si o crestere a alocatiilor de somaj.

"Obiectivul este de a evita concedierea personalului permanent, dar si economisirea unei sume deloc neglijabile de costuri nesalariale de functionare si mai putina birocratie", adauga textul.