Preturile imobiliare din China s-au majorat in luna iulie, pe fondul reducerii costurilor la imprumuturi si dupa ce unele guverne locale au relaxat restrictiile impuse asupra achizitiilor, relateaza BBC.

Comparativ cu luna precedenta, preturile noilor locuinte au crescut in 50 de orase, arata datele publicate in weekend.

Autoritatile de la Beijing au incercat sa diminueze speculatiile din sectorul imobiliar pentru a preveni formarea unei bule a activelor. Cu toate acestea, incetinirea cresterii economice a determinat guvernul sa ia masuri de relaxare a unor politici, inclusiv doua reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara.

Analistii au spus ca reducerile, care au fost anuntate in iunie si iulie, au avut un impact pozitiv asupra preturilor proprietatilor.

"Un nou trend pare a se materializa, preturile locuintelor continuand pe o traiectorie ascendenta dupa ce guvernul chinez a inceput sa slabeasca unele parghii pentru a se adresa temerilor privind incetinirea economiei", a declarat Mark Budden, de la firma de consultanta EC Harris.

Totusi, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut (iulie 2012-iulie 2011), preturile noilor locuinte au fost in declin in 58 de orase din China. Unii analisti au afirmat ca sectorul imobiliar al tarii continua sa ramana sub presiune.

"Cred ca este prematur sa tragem concluzia ca piata proprietatilor a atins un punct minim si este in revenire", a precizat pentru BBC Patrick Chovanec, de la Universitatea Tsinghua.

Acesta a explicat ca o combinatie de factori, inclusiv discount-uri ale dezvoltatorilor, relaxarea unor conditii impuse de guvern si chiar o intelegere gresita a pietei din partea investitorilor au contribuit la aceasta crestere luna-la-luna a preturilor.

Chovanec a adaugat si faptul ca exista unele probleme fundamentale pe piata imobiliara din China si preturile sunt de asteptat sa scada pe termen scurt.

"Exista multe stocuri de locuinte nevandute detinute de dezvoltatori care au nevoie cu disperare sa le vanda pentru a obtine banii necesari achitarii datoriilor", spune el.

"De asemenea, o mare parte din cresterea cererii din cauza urbanizarii si cresterii veniturilor a fost deja anticipata de piata, atat in termeni de constructii cat si de preturi. Ambii factori sugereaza ca se va mentine presiunea in sensul scaderii asupra pietei".