Deficitul urias al Statelor Unite cu China, alimentata si de actiunile Beijingul de reducere a valorii monedei nationale, au eliminat sau stramutat mai mult de 2,7 milioane de locuri de munca din economia americana intre 2001 si 2011, arata un raport publicat joi de Economic Policy Institute, citat de Reuters.

Institutul a estimat ca in jur de 77% (mai mult de 2,1 milioane de posturi) din totalul locurilor de munca afectate au fost din sectorul manufacturier.

Think thank-ul primeste aproape 30% din resursele sale de finantare de la uniunile sindicale, care preseaza atat administratia cat si Congresul sa adopte masuri mai ferme pentru a contracara cresterea deficitului comercial cu China, care a atins in 2011 un nivel record, de 295 miliarde de dolari.

China, cunoscuta si ca "fabrica lumii" datorita dimensiunii uriase a sectorului sau manufacturier, este a doua cea mai mare economie la nivel global, depasind in ultimii ani Japonia.

Robert Scott, directorul institutului de cercetare, spune ca interventia guvernului chinez pe pietele valutare pentru reducerea valoarii yuanului in rapot cu dolarul american a reprezentat o cauza majora a deficitului comercial.

Moneda subevaluata a Chinei subventioneaza efectiv exporturile, pentru ca produsele chinezesti pe pietele externe se ieftinesc, si constrange importurile, bunurile straine devenind mai scumpe pe piata din China.

Scott a declarat pentru Reuters ca el considera ca yuanul este in continuare subevaluat cu cel putin 33% in fata dolarului, chiar daca in ultimii ani valoarea acestuia a mai crescut.

Candidatul republican la presedintia SUA, Mitt Romney, a promis ca va declara in mod oficial China drept un "manipulator valutar" din prima zi in care va ajunge la Casa Alba.

Niciun departament de Trezorerie, indiferent daca se afla sub administratie Republicana sau Democrata, nu a mai etichetat o tara ca fiind un manipulator valutar din 1944, cand tot China a fost implicata. Administratia Obama a refuzat sa eticheteze astfel China in cele sapte rapoarte semi-anuale ale departamentului de Trezorerie.

Oficialii americani au spus ca s-au facut progrese cu China in ceea ce priveste problema monedei in ultimii ani, fara a intensifica tensiunile printr-o etichetare formala a Beijingului. Urmatorul raport semi-anual va fi publicat pe 15 octombrie.

Consiliul de afaceri americano-chinez, care reprezinta companiile care isi desfasoara activitatea in China, a criticat raportul, considerandu-l partinitor si spunand ca acesta nu a luat in considerare castigurile de productivitate care au permis intreprinderilor americane sa faca mai multe produse folosind mai putini angajati.

"SUA este continua sa fie cel mai mare producator din lume - de fapt, facem mai mult ca niciodata si facem mai mult decat oricine", a declarat Erin Ennis, vicepresedintele grupului.

In plus, aceasta spune ca yuanul s-a apreciat cu 30% in fata dolarului incepand cu anul 2005, fara a corespunde neaparat si unei scaderi a deficitului comercial, ceea ce arata ca exista o legatura limitata intre cele doua variabile.

Anul trecut, institutul a precizat ca deficitul SUA cu China a stramutat 2,8 milioane de locuri de munca intre 2001 si 2010. Scaderea usoara a numarului din acest an reflecta schimbarile care au fost facute de Biroul de Statistica al Muncii pentru a realiza datele, a mentionat Scott.

Cele mai mari pierderi de locuri de munca din SUA au fost in producerea de computere si electronice, imbracaminte, textile, metale, mobila, plastic si cauciuc, automobile si componente auto, precizeaza raportul.

Pierderi de joburi au avut loc in toate cele 50 de state, cele mai multe fiind in California, Texas, New York, Illinois si Carolina de Nord.

Ennis a argumentat ca, in general, economia SUA a beneficiat semnificativ din comertul extern, inclusiv cu China. Aceasta a adaugat si ca, in cazurile in care muncitorii sunt stramutati din cauza preturilor mai reduse ale importuri, autoritatile SUA ar trebui sa gaseasca modalitati prin care sa ii ajute pe acestia sa isi gaseasca noi joburi mai degraba decat sa ridice bariere comerciale.