Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat vineri ca "datoria" sa a fost de a "spune adevarul francezilor" si ca actuala criza economica este "de o gravitate exceptionala", de lunga durata, care nu cruta nicio tara, relateaza AFP.

"Datoria mea este aceea de a spune adevarul francezilor. Ne confruntam cu o criza de o severitate exceptionala, o criza lunga care dureaza de mai mult de patru ani si niciuna dintre marile puteri economice, chiar si emergente, nu este crutata", a spus el intr-un discurs tinut la Chalons-en-Campagne, in estul Frantei.

"Cresterea economica a incetinit peste tot si preturile materiilor prime, cerealelor, din cauze atat climatice cat si speculative, precum si ale petrolului" au crescut puternic, a subliniat seful statului francez.

"Nu voi reveni la responsabilitatile de ieri si de alaltaieri" a adaugat presedintele francez, facand aluzie la politica predecesorului sau de dreapta, Nicolas Sarkozy.

"Nu voi mai judeca trecutul, insa trebuie sa actionam acum si sa ne pregatim pentru viitor", a precizat Hollande, subliniind ca el a preluand fraiele tarii in luna mai "in deplina cunostinta de cauza".

Apropiatii sai de la Elysee anuntase anterior ca acesta va tine un discurs "important", "despre un mediu economic international dificil".

Noul sef al statului francez se confrunta in prezent cu o scadere severa a popularitatii intr-un contextul de criza ce se agraveaza. Numarul cererilor de somaj a depasit pragul de 3 milioane in luna august si multi reprezentanti ai dreaptei si ai stangii preseaza guvernul sa accelereze reformele.