Dintr-un grup de 100 de turisti straini, 65 sunt veniti in scop de afaceri sau participare la congrese (targuri, expozitii) iar 35 sunt veniti in scop particular. Din aceasta ultima categorie, a celor veniti cu scopuri private, majoritatea sunt in vizita la rude sau prieteni, reiese dintr-o analiza HotNews.ro pe baza datelor furnizate la cerere de Institutul National de Statistica. Businessul mare, banii pe care strainii ii cheltuie in tara noastra adica, vin de la turistii aflati in scopuri de business (80% din bani). Ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (59,7%). In restaurante, strainii isi lasa 15% din banii cheltuiti in Romania, iar pentru cumparaturi au rezervati putin peste 7% din buget. Jumatate din ceea ce ramane sunt cheltuiti pe distractie, in cazinouri ori jocuri de noroc. Intra in text pentru a vedea grafice relevante ale modului in care isi cheltuie turistii straini banii in Romania. Pentru marirea imaginilor dati click pe ele.

Italienii, germanii si francezii sunt turistii care genereaza cele mai mari venituri atunci cand vin in Romania. Drept este ca ei sunt si cei mai multi vizitatori straini, iar un calcul simplu arata ca cei mai cheltuitori sunt israelienii si americanii, urmati de elvetieni.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 44,8% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (29,2%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 71,6% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri,

cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 72,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes personal au cheltuit 223,5 milioane lei Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (35,2% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (56,9%).

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (51,3%) din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (74,3%).

Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 14,4% iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 12,9% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 44,2% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 47,0% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Aproximativ 36% din nerezidenti si-au organizat sejurul in Romania pe cont propriu iar principalul mijloc de transport folosit pentru sosirea in Romania a fost avionul Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 36,2% si-au organizat singuri sejurul iar 35,1% si-au organizat sejurul prin agentii de turism. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 20,2%, precum si agentia de turism, o parte si turistul nerezident cealalta parte 8,5%. Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (77,0% din numarul total de turisti).

Autoturismele proprii au reprezentat 12,8%, urmate de autocare si autobuze cu 9,0%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,2%.

Numarul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata (apartamente si camere de inchiriat) in semestrul I 2012 a fost de 1565, cheltuielile acestora in Romania fiind de 5505,5 mii lei.

Turistii nerezidenti in Romania au cheltuit pentru cazare (16,8%), pentru consumatiile facute in baruri si restaurante (14,2%), pentru transport (9,2%) iar pentru cumpararea de produse de folosinta personala (6,2%). Din totalul turistilor nerezidenti, 77,1% au avut ca scop al calatoriei pe cel particular iar 22,9% pe cel profesional. Din calatoriile in scop particular, ponderi mai importante au avut calatoriile pentru vacante (46,3%) iar din cele profesionale afacerile (65,4%).

Din totalul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata 79,5% si-au organizat pe cont propriu calatoria in Romania si numai 4,2% au apelat la agentiile de turism.

Pentru sosirea in Romania 62,8% dintre turistii nerezidenti au preferat ca mijloc de transport avionul, 30,2% autoturismul propriu si 7,0% alte mijloace (autocar, autobuz, tren, alte mijloace de transport).

Situatia s-a schimbat in prima jumatate din acest an, topul celor mai cheltuitori la finele anului trecut fiind filipinezii acestia cheltuind in medie 12.000 de lei fiecare (in timpul sejurului petrecut in tara noastra). Numarul total de nerezidenti cazati in Romania in anul 2011 a fost de 1,51 milioane iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 3,99 miliarde de lei. Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes de afaceri au cheltuit 2659,2 milioane lei.