Indicele preturilor de consum (IPC) in luna septembrie 2012 fata de septembrie 2011 este 105,33 %, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica publicat miercuri. Cresterea indicelui preturilor de consum a avut la baza scumpirea alimentelor, in special a cartofilor si a legumelor, pe fondul secetei din vara. Dintre marfurile nelimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) si combustibili (1,57%). BNR tinteste pentru 2011 un nivel de 3% al ratei inflatiei (cu o variatie de +/- 1p.p.), estimand pentru finele acestui an o inflatie de 3,2%.

"Influenta nefavorabila a evolutiei recente a cursului de schimb, precum si publicarea decatre autoritatile de profil a unui calendar de ajustare a preturilor energiei electrice si gazelor naturale relativ mai putin favorabil laadresa inflatiei determina plasarea anticipatiilor inflationiste ale agentilor economici pe o traiectorie usor mai ridicata decat inrunda anterioara", se arata in Raportul privind inflatia al Bancii Centrale.

Proiectia BNR prevede o accelerare a preturilor bunurilor din import in a doua jumatate a anului 2012, datorata impactului deprecierii cursului de schimb al leului. Prognoza pentru rata anuala a inflatiei preturilor administrate se situeaza la valoarea de 4,4 la suta in decembrie 2012 si la 6,9 la suta la sfarsitul anului 2013.

  • Isarescu: Inflatia ultimilor ani e de natura fiscala

"Inflatia in Romania din ultimii doi ani, trebuie sa realizam acest lucru, este de natura fiscala si atata vreme cat raportul acesta dintre contribuabili si beneficiari de asistenta sociala este profund dezechilibrat, riscam sa avem presiuni de acest fel. Deci exista o vulnerabilitate care oricand se poate deteriora, cu atat mai mult cu cat vrem sa combatem inflatia la efect, nu la cauza. Cauza nu este majorarea TVA, ca atare, ci nevoia de a plati, in lipsa acoperirii din contributii sociale, de a plati asistenta sociala din alta resursa, din alt impozit. Dar, de fapt, boala ramane: in loc sa luam bani de acolo, o sa luam din alta parte", declara Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.