Structura exporturilor romanesti confirma tendinta de crestere a livrarilor catre tari terte, mai putin afectate de criza

de DP     HotNews.ro
Vineri, 12 octombrie 2012, 12:44 Economie | Finanţe & Bănci

Structura exporturilor romanesti  indica o crestere cu aproape 20% a  livrarilor in SUA, cu aproape 30% catre Brazilia  si cu peste 127% catre Mexic (anvelope, covoare,  produse siderurgice diverse, instrumente optice, accesorii auto), potrivit datelor comunicate HotNews.ro de catre de Ministerul Economiei.  Poderea produselor industriei constructoare de masini si echipamente de transport a fost de circa 40% in primele 8 luni din acest an, iar ponderea produselor manufacturate in totalul exporturilor romanesti a fost de 74,9%.

  • Orientarea geografica spre tarile Uniunii Europene se mentine (70,24% din exporturi si 73,10% la import), dar se confirma tendinta anterioara  de crestere a exporturilor catre tari terte, mai putin afectate de criza.
Primele locuri la exportul romanesc il ocupa tarile: Germania, Italia, Franta Ungaria si Turcia, care detin o pondere de 50% din exportul nostru.
 
Cateva dintre tarile cu cresteri semnificative in aceasta perioada:
SUA - crestere cu 17,9% (componente auto, ingrasaminte produse chimice);
Brazilia - crestere cu peste 29,3% (autoturisme si componente auto, material rulant, echipament petrolier);
Mexic - crestere cu peste 127,8% (anvelope, covoare,  produse siderurgice diverse, instrumente optice, accesorii auto);
Norvegia - crestere a exporturilor cu 29,9% (vehicule si alte mijloace de transport) ;
Egipt - crestere a exporturilor cu peste 56,74% (cherestea, produse agro-alimentare etc);
Israel - crestere a exporturilor cu 37,4% (produse agro-alimentare, masini si echipamente electrice etc.).

  • Exista o serie de alte tari, cu o crestere de peste 50% a exporturilor: Algeria (108,0%), Libia (740,4%), Nigeria (88,8%), Coreea de Sud  (85,8%), Japonia (49,0%), Columbia (98,8%) s.a.  Caracteristicile importurilor Romaniei in primele opt luni ale anului 2012

Importurile continua sa fie alcatuite, pe de o parte, din bunuri de investitii sau produse industriale de completare pentru industria romaneasca (62,6%) si, pe de alta parte, din energie (12,5%) si materii prime si materiale (3,6%). Produsele agricole au reprezentat 7,3%  din importuri, acelasi procent inregistrandu-se si la exporturi.

Orientarea geografica a importurilor nu a inregistrat o modificare majora, pe primele cinci locuri aflandu-se Germania, Italia, Ungaria, Franta, si China, cu peste 45% din importuri.

Principalele produse care constituie baza exporturilor romanesti (extrastat) sunt: parti si accesorii pentru autovehicule (7,8% din exporturile romanesti, cu o crestere de 44,4% fata de aceeasi perioada din 2011), fire, cabluri, conductori electrici izolati (1,6% din exporturile romanesti, cu o crestere de 4,7% fata de aceeasi perioada din 2011), autoturisme si alte autovehicule (5,5% din exporturile romanesti, cu o crestere de 60,7% fata de aceeasi perioada din 2011), anvelope din cauciuc (1,8% din exporturile romanesti, cu o crestere de 22,6% fata de aceeasi perioada din 2011), produse laminate plate, din fier sau din oteluri (3,2%  din exporturile romanesti, cu o crestere de 30,5% fata de aceeasi perioada din 2011), pacheboturi si nave de croaziera (3,9% din exporturile romanesti, cu o crestere de 19,4% fata de aceeasi perioada din 2011) si medicamente (1,6% din exporturile romanesti, cu o crestere de 14,6% fata de aceeasi perioada din 2011).

Cea mai mare parte din produsele mentionate mai sus au o valoare adaugata  ridicata, fiind realizate in sectoare de activitate coordonate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.


Citeste mai multe despre   
Jurnal din Israel​

​FOTOGALERIE Tel Aviv: plaje, muzici si trupuri

Greu sa gasesti in lume un oras care petrece mai mult, care se odihneste mai seren. Un New York pe Malul Mediteranei, un colt de Europa sofisticata in Orientul Mijlociu, o destinatie de plaja excelenta, un oras in care noptile de distractie se continua si dupa ce se crapa de ziua. Oameni pe longboard-uri colorate coboara spre faleza orasului, de multe ori purtand doar o pereche de pantaloni scurti. Esti in inima civilizatiei est-mediteraneene, cu hedonismul ei milenar, cu cultul inca pastrat al corpurilor frumoase, cu o senzualitate subtila, dar neascunsa.

4312 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi