Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent in 2012, dar, potrivit unui Index al Consumului Global (GCI) calculat de PwC, in luna octombrie s-a inregistrat un usor reviriment. Aceasta ar putea duce la o redresare treptata a consumului global pe parcursul anului viitor. Indexul reflecta tendintele ciclului de consum la nivel mondial. Acesta combina zeci de date economice intr-un singur index, care, de-a lungul timpului, s-a dovedit un bun indicator al evolutiilor consumului la nivel global de-a lungul timpului.

Indicatorul este unic pentru ca furnizeaza din timp semnale privitoare la tendintele consumului global, oferind companiilor si decidentilor politici informatii privitoare la cererea globala de bunuri si servicii si perspectivele de dezvoltare pe termen scurt.

Indicatorul poate fi interpretat in doua sensuri :

Rata de crestere: aceasta masoara rata anualizata de crestere a indexului care s-a deteriorat timp de cinci luni consecutive in perioada verii, desi ultima valoare arata un usor reviriment de la 1,5% in septembrie la 1,7% in octombrie. Aceasta este in mod semnificativ sub media de crestere pe termen lung de 2,8%, iar datele recente sunt la cele mai scazute nivele de dupa incheierea crizei financiare.

Tendinta: Aceasta estimeaza cresterea anuala daca s-ar pastra rata de crestere din ultimele 3 luni pentru intregul an. Dupa patru luni consecutive de scadere abrupta, acest indicator a ajuns in teritoriu negativ in august. Insa ultimele valori indica un reviriment in septembrie si octombrie de 0,2% si respectiv 1%. Acesta este un semnal optimist, avand in vedere ca mentinerea unei tendinte negative ar fi indicat o reintrare in recesiune a economiei globale.

"Ritmul de crestere al economiei globale a inregistrat o tendinta descendenta in ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagneaza, fie s-au intors in recesiune, redresarea din Statele Unite a inceput sa piarda viteza si exista temeri privind o scadere a ritmului de crestere al pietelor emergente. In acest context, determinarea ciclului de consum devine cruciala in evaluarea perspectivelor de crestere. Ultimele date privind rata de crestere si tendinta GCI sugereaza o crestere economica foarte slaba, dar totusi o crestere si nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne asteptam la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in Zona Euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime", a declarat Richard Snook, senior economist al PwC si principalul autor al raportului.

"Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare. Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013", explica si Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania.

Raportul arata ca exista o multitudine de indicatori nationali care ofera indicii despre ciclul de consum. Spre exemplu, sondajele privind increderea consumatorilor, evolutia pietelor materiilor prime, evolutia indicilor pietelor de capital si datele de pe pietele financiare. PwC a reunit insa toate acest date intr-un singur index global al consumului, index care va fi actualizat in fiecare luna si inclus in rapoartele PwC privind evolutia economiei globale.