Vocile marilor state ar trebui sa aiba mai multa greutate in cadrul viitoarei supervizari bancare europene, care ar trebui condusa de Banca Centrala Europeana (BCE), a apreciat luni presedintele bancii centrale germane, Jens Weidmann, citat de AFP.

"Asa cum deciziile (organismului de supervizare bancara) ar putea de asemenea implica si costuri bugetare, un echilibru al vocilor ar fi logic, spre exemplu in functie de cota de parti de capital" din BCE, a declarat Weidmann, intr-un discurs cu ocazia unui congres de finante organizat la Frankfurt de firma de consultanta Maleki.

In consiliul guvernatorilor BCE, format din sase membri si din guvernatorii celor 17 banci centrale nationale din zona euro, fiecare vot are aceeasi greutate in chestiunile de politica monetara, indiferent de cota de capital a statului pe care il reprezinta. In schimb, cand este vorba de decizii in materie de capital, deciziile se iau in functie de greutatea economica a fiecarui stat membru.

Daca este acceptata, propunerea lui Weidmann va o oferi Germaniei o importanta mai mare in viitorul organism de supervizare bancara europeana. Prin Bundesbank, Germania reprezinta 18,94% din capitalul BCE. Franta este pe locul doi, cu 14,22%, iar Italia pe trei, cu 12,49%. Grecia reprezinta 1,96% din capitalul BCE.