Deficit bugetar de 7,2 miliarde de lei dupa primele 10 luni

de dp     HotNews.ro
Marţi, 27 noiembrie 2012, 4:28 Economie | Finanţe & Bănci

In  perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2012, executia bugetului general  consolidat s-a incheiat cu un deficit de 7,2 miliarde lei, respectiv 1,19 % din PIB fata de -13,3 miliarde lei, respectiv 2,3% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 159,4 miliarde lei, reprezentand  26,2 % din PIB, au fost cu 7,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 pp ca pondere in PIB. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 166,6 miliarde lei, reprezentand 27,4% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,6 pp, se mai arata in document.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la impozit pe venit (+12,2%), taxa pe valoarea adaugata (+7,2%), accize (+7,3%), impozit pe profit (+6,8%), venituri nefiscale(+5,1%).

 Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+3,1 %) si venituri nefiscale (+12,4%).

Contributiile de asigurari au fost in suma de 42,8 miliarde lei, in crestere cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse  publice au fost de 5,8 miliarde lei, in crestere cu 60,9% la bugetul de stat si cu 18,1% la bugetele locale, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 166,6 miliarde lei, reprezentand 27,4% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,6 pp.
   
S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 27,4%, dobanzi cu 23,5%, bunuri si servicii cu 10,3%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 4,7%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012.  

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 25,8 miliarde lei (4,3% din PIB), crescand in termeni nominali cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului  precedent.

Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

14773 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri