Leul se tranzactiona vineri, in ultima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana la nivelul de 4,33 unitati in fata euro, in aceasta saptamana moneda locala inregistrand o apreciere de la 4,38 lei/eur, cotatia de luni a Bancii de emisiune. Potrivit unor dealeri, BNR a intervenit in ultimele zile in piata pentru a contracara o apreciere mai consistenta a monedei nationale, dupa ce JP Morgan a inclus obligatiunile Romaniei in calculul unui indice propriu.

"In pofida vanzarii de catre ministerul finantelor a unei sume aproape record la licitatia de titluri de stat pe cinci ani de ieri, fapt ce sugereaza investitii straine semnificative, leul a incheiat ziua neschimbat la 4,3255/EUR. Demn de notat a fost si intervalul relativ ingust de 4,3225-4,3350/EUR in care a oscilat moneda locala ieri, desi volumele tranzactionate au fost din nou foarte ridicate. Aceste lucruri pot indica prezenta bancii centrale, care incerca probabil sa reduca volatilitatea din piata in vreme ce foloseste oportunitatea de a isi recladi rezervele valutare la aceste niveluri ale cursului de schimb", se arata intr-o nota a ING remisa vineri clientilor.

In aceste conditii, si tinand cont si de cererea comerciala de valuta, putem vedea leul stagnanad in intervalul 4,32-4,34/EUR astazi, mai spun economistii bancii citate.

"Ratele pe termen scurt de pe curba de randamente FX swap nu s-au modificat fata de ieri, cu ON in jurul a 6% si 1M la 5,5%. Cu toate acestea, ratele pe termene mai lungi au urcat usor, recuperand o scadere recenta. Cresterea ratelor la 1Y de la 4,6% la 4,7% ar putea indica faptul ca investitiile straine in titluri de stat in lei gasesc finantarea prin rate pe termene mai lungi atractiva la aceste niveluri. Iar cu avansul leului limitat probabil de actiunile bancii centrale, am putea asista la cresterea finantarii prin piata de FX swap a investitiilor straine in titluri locale. Ministerul finantelor a vandut ieri o suma aproape record istoric de 3,1 miliarde lei in titluri de stat pe cinci ani. De aceasta data, aproape intreaga cerere de 3,9 miliarde lei a fost acoperita la licitatie. Si data fiind diferenta mare dintre randamentul maxim de 5,55% si cel mediu de 5,40% pentru suma vanduta, credem ca MF ar putea prefera din nou sa emita sume mai mari, la costuri in scadere treptata. Aceasta strategie va mentine probabil la niveluri ridicate interesul investitorilor pentru titlurile de stat in lei", conchid autorii notei.