FGDB: Ultimele 3 luni din 2012 au adus prima scadere a valorii depozitelor din sistemul bancar din aprilie 2011

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 30 ianuarie 2013, 14:41 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(30 Ian 2013) PDF, 591KB
Ultimul trimestru din 2012 a adus prima scadere a valorii depozitelor din sistemul bancar din aprilie 2011, arata un studiu publicat miercuri de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. La 31 decembrie 2012, valoarea totala a depozitelor la bancile din Romania a fost de 314,8 miliarde lei, in scadere cu 1,6 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, dar in crestere la nivelul anului 2012 cu 1,7 puncte procentuale. 

In termeni reali, s-au inregistrat reduceri de 2,5% fata de trimestrul anterior, respectiv 3,1% fata de sfarsitul anului 2011.
Sporul trimestrial negativ de 5,2 miliarde lei al depozitelor din sistemul bancar a fost determinat de scaderea valorii depozitelor peste plafonul de garantare detinute in cea mai mare proportie de persoanele juridice la institutiile de credit participante la FGDB. Indiferent de moneda de denominare, ambele categorii de depozite au inregistrat reduceri trimestriale, insa scaderea valorii depozitelor in valuta a fost mai accentuata decat cea a depozitelor in lei.

La 31 decembrie 2012 depozitele in moneda nationala insumau 164,2 miliarde lei, coborand sub nivelul de la 30
septembrie 2012 cu 1 punct procentual, in termeni nominali, ca urmare a retragerilor ce au avut loc cu precadere pe segmentul depozitelor persoanelor juridice la institutiile de credit participante la FGDB. In termeni reali scaderea trimestriala a fost de 1,9%. Evolutia depozitelor la sucursalele din Romania ale bancilor straine a fost opusa celei la institutiile de credit romane, valoarea acestora majorandu-se in trimestrul IV 2012 cu 0,4 miliarde lei in principal datorita sporului depozitelor persoanelor juridice in lei si de valori peste plafonul de garantare.

 La nivelul sistemului bancar, pe categorii de deponen\u0004ti, se remarca scaderea cu 6,7 miliarde lei a valorii depozitelor persoanelor juridice, devansand sporul depozitelor populatiei de 1,6 miliarde lei.
Astfel, la sfarsitul anului 2012, depozitele persoanelor fizice totalizau 123,8 miliarde lei, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata valoarea inregistrata in trimestrul precedent, sporuri pozitive inregistrandu-se indiferent de moneda de denominare.

Citeste integral studiul FGDB din atasament


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

513 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică