Moneda europeana se tranzactiona in ultima zi lucratoare din aceasta saptamana in jurul orei 11,40 la un curs de 4,37 lei, usor mai depreciata fata de nivelul la care a deschis- 4,385 lei. "Prezenta jucatorilor straini in piata locala a crescut probabil in mod

semnificativ in ultima vreme, leul a urmat ieri calea monedelor regionale pentru a avansa pana la 4,3770/EUR dupa o depreciere initiala de pana la 4,3960/EUR. Cu toate acestea, moneda locala a mai pierdut din teren si a incheiat ziua de joi la 4,3850/EUR, nivel la care a si deschis sesiunea de astazi", se arata intr-un raport al unei banci locale, remis clientilor. Retragerea leului s-a intamplat pe volume relativ mari, care indica o posibila impulsionare a cererii naturale de valuta in urma avansului monedei locale, mai noteaza autorii raportului.

Calmul obisnuit din pietele internationale dinaintea datelor legate de piata fortei de munca din SUA de astazi ar putea sa tina si leul captiv intr-un interval ingust, cu o potentiala tendinta de depreciere de pana la 4,40/EUR.

Ne asteptam ca rezervele valutare ale BNR sa fi atins nivelul de 32,4 miliarde euro in ianuarie, fata de 31,2 miliarde euro in luna precedenta. Prognoza noastra se bazeaza pe estimarea unei cresteri a rezervelor de aproape 1 miliard euro in urma interventiilor realizate cu scopul de a opri aprecierea leului.

Totodata, credem ca publicarea unor cifre sub aceste niveluri va conduce la slabirea leului, intrucat ar implica faptul ca potentialele intrari de fonduri straine care au apreciat moneda locala cu circa 2,6% in ianuarie (de la cel mai slab pana la cel mai puternic nivel al leului) nu au fost deosebit de puternice.

Ratele ON sunt tranzactionate astazi intr-un interval mai ingust, insa au ramas in jurul a 6,5%. Conditiile restrictive de finantare se pare ca afecteaza rate pentru scadente din ce in ce mai indepartate de pe curba de randamente FX swap, cu ratele la 6M crescand ieri in tandem cu cele la 3M cu circa 10pb. Totusi,ratele la 1Y au ramas neschimbate la 4,8%.

Ministerul finantelor planifica sa vanda titluri de stat in lei in valoare de 3,7 miliarde lei in februarie, doar usor mai mult decat sumele scadente de 3,6 miliarde lei si cu un miliard lei mai putin decat planul pentru ianuarie.

Contractia ofertei va mentine probabil impulsul pozitiv pe care l-au inregistrat recent titlurile in lei, chiar si in cazul unui scenariu in care cererea din partea jucatorilor straini sau locali nu va mai fi la fel de puternica. Faptul ca MF a emis cu aproape 7 miliarde lei mai mult decat planificase in ianuarie puncteaza de asemenea catre spatiul destul de larg in care cererea se poate ajusta fara a afecta costurile de imprumut ale MF. Cu toate acestea, daca MF va emite conform planului, cel mai probabil leul va avea de pierdut, fiindca aceasta va ingusta considerabil spatiul pentru investitiile straine in datoria publica locala.