Executia bugetara: venituri mai mici la buget cu 1,8%

de DP     HotNews.ro
Marţi, 26 februarie 2013, 12:51 Economie | Finanţe & Bănci

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2013 s-a incheiat cu un excedent similar cu cel inregistrat la aceeasi data din anul precedent, respectiv 1,0 miliarde lei, reprezentand 0,17% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 15,98 miliarde lei, reprezentand 2,6 % din PIB, au fost cu 1,8% mai mici fata de luna ianuarie din anul precedent in termeni nominali si cu 0,2 pp ca pondere in PIB. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 14,94 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, s-au redus in termeni nominali cu 2,2% fata de luna ianuarie a anului precedent si cu 0,2 pp ca pondere in PIB, se arata intr-o nota transmisa de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile fiscale s-au redus cu 6,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent, in principal, ca urmare a decalarii termenului de plata a impozitului pe profit la data de 25 martie 2013.

Evolutii favorabile s-au inregistrat la impozitul pe venit (+16,0%), accize (+27,7%), contributii de asigurari (+8,7%).

Taxa pe valoare adaugata s-a diminuat cu 9,5% fata de ianuarie 2012, ca urmare a cresterii rambursarilor din TVA cu 46,8%, in conditiile in care incasarile totale au crescut cu 2,1% fata aceeasi perioada a anului precedent.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, veniturile nefiscale au crescut la nivelul bugetului general consolidat cu 27,2%, cresterea inregistrandu-se la bugetul de stat cu 21,6% si la institutiile autofinantate cu 17,7%, in timp ce la bugetele locale s-au redus cu 0,4%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 0,22 miliarde lei, cu 0,14 miliarde lei mai putin decat ianuarie 2012.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 14,94 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, s-au redus in termeni nominali cu 2,2% fata de luna ianuarie a anului precedent si cu 0,2 pp ca pondere in PIB.

S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+16,4%) ca urmare a reconstituirii cu 8,0% a salariilor personalului bugetar incepand cu luna iunie 2012 (cu plata in iulie) si cu 7,4% incepand cu luna decembrie 2012 (cu plata in ianuarie 2013).

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 13%, ca urmare a cresterilor la administratiile locale, precum si la fondul national de sanatate datorita platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

De asemenea, cheltuielile cu dobanzi si subventii au crescut cu 40,2%, respectiv cu 43,1%, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 1 miliard lei (0,16% din PIB).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1401 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Intrebare catre autor (Marţi, 26 februarie 2013, 21:56)

    Orpheus [utilizator]

    Care e diferenta intre % si pp?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri