Desi functionarea ​Autoritatii de Supraveghere Financiara era asumata cel mai tarziu in 15 martie, neintelegerile privind numirile in functiile de conducere a noii entitati vor prelungi cu o luna actuala stare de lucruri. Autoritatea va fi condusa de un consiliu format din 15 membri dintre care unul va fi presedinte, acesta fiind secondat de 3 vicepresedinti. Pentru presedintia ASF ramane favorit Dan Radu Rusanu, bataia fiind pe celelalte 14 numiri. "Intrucat pana la aceasta data nu au fost desemnati membrii consiliului A.S.F., (...) se impune luarea de urgenta a unor masuri. Termenele de la care urmeaza sa functioneze A.S.F. se proroga pana la data de 15 aprilie 2013", se arata in proiect. Vezi in atasament documentul.

  • "Aceasta autoritate va trai, ca si comisiile care supravegheaza cele trei piete financiare, din comisioanele pe care le incaseaza de la cei pe care ii supravegheaza. Bineinteles ca daca piata nu are un volum de business suficient, nici comisioane nu vor fi. De aceea, salariile membrilor acestor comisii vor depinde de veniturile din piata. La noi, la BNR, noi facem profit, nu depindem de comisioane platite de cei pe care ii supraveghem", a spus guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o conferinta pe tema infiintarii noii Autoritati..

Despre salariile din supravegherea sectoarelor financiare nu sunt informatii publice, pentru ca membrii acestor consilii afirma ca ar incalca anumite norme europene daca le-ar publica.

"Nu facem Autoritati dupa oameni, ci numim oameni dupa ce formam institutia. Vom face propuneri Parlamentului si voi solicita sfatul inclusiv al Guvernatorului. Iar eu de regula urmez sfaturile primite. Nu va fi o autoritate tehnica, iar cel din fruntea ei trebuie sa fi avut legatura cu domeniul financiar. Vom vedea daca adoptam calea OUG .

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara,urgenta si simplificarea institutionala sunt principalele argumente pentru infiintarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care va comasa intr-o singura institutie Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit Guvernului, in Uniunea Europeană, 15 state membre au în prezent acest tip de structură de supraveghere, printre care Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Tările Baltice.

In prezent, sefii celor trei comisii sunt numiti de Parlament in functie de criteriile si apartenenta politice si nu de experienta profesionala.