Pe Twitter, mesajele despre Cipru se deruleaza cu o viteza uluitoare. Nu trec 10 secunde si sunt anuntat ca au aparut 40 de mesaje noi. Intru la intamplare. Aflam ca in 28 februarie, Deripaska aterizeaza in Cipru. Si nu pentru a-si face concediul. Presa locala raporteaza ca magnatul paraseste Ciprul cateva zile mai tarziu cu cateva bagaje mari. Sa fie cash? La fel fac si Abramov- al doilea actionar al unui imperiu siderurgic din Rusia, care are by the way si cetatenie cipriota, la fel ca alti miliardari rusi. Ce stiau acesti magnati inainte cu numai cateva zile de intregul scandal? Alte stiri: Cashul e rege, daca platesti cu bani gheata ai reduceri. Daca vrei plata cu cardul s-ar putea sa te intampine un mesaj in genul celui din fotografia de mai jos.

Biserica anunta ca isi pune la dispozitie averea. Buna lovitura de imagine, dar mai mult nu cred. Se organizeaza planuri B, planuri C, numai ca Ambulanta financiara pentru Cipru are numere rusesti. Cea germana nu intra in cartiere marginase decat pentruun pret cam mare pentru pacient.

UE vrea controlul capitalurilor. La bancomate sunt cozi cu oameni nervosi.

Nimeni nu isi mai aminteste de Otmar Emminger. Omul a fost seful Bundesbank in perioada in care se puneau bazele teoretice ale UEM, dupa ce alti cativa ani a fost vicepresedintele institutiei germane de emisiune. Cand s-a pus problema infiintarii monedei euro, i-a scris lui Helmut Schmidt si i-a spus ca ar fi o greseala ca Germania sa intre intr-un asemenea mecanism. “De ce sa ne punem rezervele tarii la comun cu altii? Ca sa ajungem sa ii finantam apoi pe italieni, pe irlandezi sau pe greci? “se intreba bancherul central in 1979. Cancelarul a notat pe marginea scrisorii “Richtig” (“corect”, adica), insa dincolo de temerile lui Emminger, moneda euro a fost lansata in 1999.

Constructia a fost eminamente politica, fara sa aiba in spate decat niste calcule si ambitii, ambele la fel de subrede..

Scrisorile lui Emminger au fost recent date publicitatii. Bancherul central vorbea nu doar de conditiile monetare ci si despre religiile diferite din Europa care vor fi in timp piedici serioase in plan economic. Si atunci, ca si acum, Germania si Franta erau locomotive.

Amanunte de arhiva, fragmente din scrisori intre premieri, sefi de banci centrale si alte detalii le-am citit intr-o carte excelenta

Istoria falimentelor din zona nu arata nimic bun

Revin la Cipru. BCE ii da termen pana luni. Ce sa faci in 2-3 zile? Drept este ca Ciprul a beneficiat de niste bani ca urmare a aderarii la euro, bani care s-au dus in economie prin diverse canale si au tinut locurile de munca, au ajutat tara si pe orizontala si pe verticala. Dar Ciprul sufera de sindromul vecinilor Familiei Ionescu. Si nu prea are ce face.

La un moment dat s-ar putea sa decida sa iasa din zona Euro. Sa isi devalorizeze moneda ca sa isi poata achita datoriile (chiar daca asta inseamna inflatie) si sa isi vada de drumul ei.

  • Exista viata si inainte de aderarea la Euroland, la urma urmei

Uite ca, asa cum stam acum cu bancile inchise de o saptamana fara sa crapam, vom gasi o solutie tot fara sprijinul bancar. Dinspre rusi vin propuneri tentante. Dar rusii vor resursele naturale ale Ciprului iar asta ar insemna o crima impotriva UE. UE care acum nu se mai bate cu SUA ci isi cara pumni cu Rusia.

Vezi aici declaratiile sefului Asociatiei Bancilor

Nu asistam totusi la lucruri nemaivazute. Gasiti aici o istorie a falimentelor unor state de prin Antichitate, y compris Franta.

Ideea unor persoane publice cum ca falimentul Ciprului e o prostie e corecta pana la un punct. Punct foarte aproape in acest moment, insa. Isteria e uriasa. Un inalt oficial declara pentru Bloomberg ca banca lui are suficiente lichiditati, dar roaga jurnalistul sa nu mentioneze nici numele lui nici pe cel al bancii. La ce bun atunci acest anunt?

In aceasta seara, multimea s-a adunat deja in fata Parlamentului:

  • La ce bun sa te astepti?

Cipriotii au cateva scenarii la indemana:

1. Sa privatizeze mult si repede. Nu se va intampla. Nu au nici dorinta si nici "putirinta" necesara.

2. Sa isi restructureze datoria. Nimeni din UE nu va privi cu ochi buni asa ceva.

3. Sa iasa din zona euro. Sa isi reia moneda, sa si-o devalorizeze si sa isi achite datoriile. Varianta dificil de aplicat ori de dorit, cel putin de catre Germania si Franta care ar pierde cel mai mult. Nu mai vorbesc despre efectul asupra competitivitatii.

4. Sa isi renegocieze principalul sau dobanda. Vezi varianta doi. Dificil de implementat si de acceptat.

5. Sa se imprumute pe termene lungi- 20-30 de ani. Problema de fond nu se rezolva insa. Greu de crezut insa in naivitatea celui care iti da bani imprumut.

6. Sa mizeze pe investitori surpriza, cum ar fi China. Chinezii au de aruncat cu bani, dar se uita care dintre investitii le-ar aduce randament mai bun. Ciprul nu prea face cu ochiul.

7. Razgandirea brusca a UE, IMF `n stuff, doar pentru a da impresia unitatii in zona euro. Rad si curcile de un asemenea plan

Intre timp, au mai aparut 356 mesaje noi pe twitter. Sa le citim cu calm....Indiferent de solutia gasita, Cuprul si UE nu au cum scapa de criza fara o mai buna reglementare a sistemului bancar. Nu o supra-reglementare ci una mai buna.