Aprobarea memorandumului incheiat intre Romania si Rompetrol, masuri privind incurajarea comasarii terenurilor agricole sau legea privind insolventa primariilor (care statea in dezbatere de trei ani) sunt numai cateva dintre evenimentele economice majore care s-au avut loc in saptamana 20-26 mai. HotNews a realizat un top al evenimentelor cu impact pozitiv si negativ, adaugand si evenimentele importante la care ne putem astepta saptamana care urmeaza. Topul nu este realizat in mod necesar in functie de criteriul impactului economic.

TOP EVENIMENTE POZITIVE

  • 1. Comasarea terenurilor agricole, mai cu voia, mai cu nevoia

Una dintre cauzele din care nu se face agricultura performanta in Romania este si faramitarea terenurilor agricole in parcele prea mici ca sa le faca rentabile. Pentru a incuraja comasarea acestora, Guvernul ar putea majora din 2014 suprafata agricola minima pentru care se acorda sprijin din fonduri europene si din partea statului, la 1,5 hectare, fata de un hectar in prezent. In urma acestei masuri, peste 200.000 de fermieri nu vor mai primi subventii.

"Este o decizie la care si noi ne-am gandit foarte mult, de a creste suprafata eligibila de la un hectar la 1,5 hectare, insa trebuie sa ne gandim si la componenta socio-economica din mediul rural, pentru ca odata ce crestem suprafata vor disparea probabil ca drepturi de plata peste 200.000 de fermieri", a declarat la un seminar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a spus ca masura ar putea ajuta la comasarea terenurilor agricole.

Potrivit lui Constantin, Ministerul Agriculturii are deja un proiect de functionare a Agentiei Domeniilor Statului (ADS) astfel incat agentia sa poata interveni pe piata si sa cumpe sau sa vanda, la inceput, suprafete mici.

  • 2. Vor aparea pe Primarii afise mari pe care sa scrie: "FALIMENT"?

Regulile de intrare in insolventa a unitatilor administrative vor fi introduse de Guvern prin ordonanta de urgenta pentru a prinde board-ul FMI. Ele au fost aprobate de fostul Executiv inca din 2010 ca o conditie asumata fata de FMI, dar nu s-au aplicat niciodata deoarece legea sta de trei ani in dezbaterea Parlamentului. Proiectul initial prevedea ca acele unitati administrativ-teritoriale care nu mai pot plati datorii de peste 90 zile si care depasesc 15% din bugetul local anual vor fi considerate ca aflandu-se in procedura de criza financiara, iar institutia va trebui sa prezinte un plan de redresare financiara, dar si de restructurare a conducerii.

Proiectul a fost aprobat de Guvern, dar nu a mai primit si aprobarea finala a Parlamentului pentru a putea fi aplicat, desi reprezenta o conditie asumata fata de Fondul Monetar International (FMI).

  • 3. Memorandumul Stat- Rompetrol

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat in prima zi a saptamanii trecute proiectul de lege privind memorandumul incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol, prin care statul incaseaza initial doar 200 mil. dolari din datoria totala de 688 de milioane de dolari pe care kazahii o aveau de returnat, restul urmand sa vina esalonat. Discutiile sunt nuantate cu privire la acest subiect. Unii spun ca se putea obtine si mai mult, altii spun ca termenii intelegerii sunt ok, daca partea kazaha isi va respecta promisiunile. Discutiile au fost aprinse, reprezentantii PDL parasind sala, aratand ca proiectul nu a fost trimis comisiilor de specialitate pentru alcatuirea unui raport. Pentru a incasa cele 200 mil. dolari statul este obligat sa renunte la orice proces cu kazahii de la Rompetrol. In schimb, kazahii fac statul actionar cu 20% intr-un fond de investitii care ar trebui ca in sapte ani sa ajunga la proiecte de un miliard de dolari.

Guvernul a anuntat ca statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC). Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezinta pretul actiunilor vandute, iar 25 milioane dolari reprezinta prima convenita de catre parti pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care ii va permite sa adopte orice decizie in legatura cu aceasta companie. Suma va fi platita catre OPSPI la finalizarea tranzactiei, intr-o singura transa.

Statul roman ramane actionar cu o participatie nediluabila de 18% pe o perioada de trei ani, dupa care va putea trece la o noua procedura de privatizare pentru vanzarea acesteia. In aceasta perioada, conform intelegerii, nu va interveni nicio reducere sau diluare a participatiei OPSPI la capitalul social al Rompetrol Rafinare.

  •  4. Inca un an pentru absorbtia fondurilor UE aferente perioadei 2007-2013

Presedintele Comisiei Europene a reiterat propunerea oficiala de a acorda Romaniei si Slovaciei inca un an pentru absorbtia fondurilor UE aferente perioadei 2007-2013, astfel incat pericolul de dezangajare a fondurilor sa fie evitat, in iunie fiind clarificate ultime detalii, afirma premierul Ponta. Declaratia a fost sustinuta dupa lucrarile Consiliului European, unde seful Guvernului s-a intalnit si cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

"Am avut o noua discutie cu presedintele Comisiei, care mi-a reiterat propunerea oficiala a Comisiei privind acordarea pentru Romania si Slovacia a unui sistem special de absorbtie a fondurilor de coeziune disponibile in perioada 2007-2013 pe sistemul "N plus trei". De fapt, mai castigam un an in care putem depune proiecte, practic putand sa recuperam anii 2010-2011, care au fost pierduti pentru accesarea de fonduri europene, si in acest fel pericolul de dezangajare a unor fonduri este, sa zic, indepartat, iar posibilitatea noastra de a avea un grad de absorbtie finala, mult mai mare decat credeam in acest moment, devine efectiva", a spus Ponta.

Seful Guvernului a precizat ca este o decizie extrem de importanta, pentru obtinerea careia crede ca s-a colaborat foarte bine, iar Romania a avut "o pozitie unitara", incepand cu presedintele Traian Basescu, la discutia despre mecanismul financiar multi-anual.

  • 5. OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria sunt singurii investitori care participa la privatizarea CFR Marfa dupa reluarea procesului

"Ministerul Transporturilor anunta ca, joi 23 mai 2013, pana la ora 13.00 ( termen limita), au depus documentantia de participare la etapa de precalificare, pentru procedura de vanzare de actiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" - S.A., urmatoarele firme/consortii de firme: Grup Feroviar Roman , ora 8.00, OmniTRAX INC, ora 12.27 si asocierea SC Transferoviar Grup si Donau - Finanz GMBH, ora 12.37", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului.

Niciunul dintre cei trei investitori care au depus anterior documentatia de participare nu s-a precalificat pentru etapa urmatoare in cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfa, in urma verificarii si analizarii documentelor.

Documentatia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfa a fost depusa de compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

  • 6. Fiscul pregateste un nou regim de sanctionare

Firmele cu restante vor plati dobanzi si penalitati cu 50% mai mari daca achita obligatiile fiscale in 30 zile de la scadenta, dar penalitatile scad fata de sistemul actual daca amana pana la doi ani sa isi stinga datoriile bugetare, noul regim de sanctionare urmand sa fie aplicat din luna iulie.

In prezent, firmele care isi achita obligatiile in primele 30 de zile de la scadenta nu platesc penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse, ci doar dobanda de 0,04% pe zi.

Daca datoriile sunt achitate in intervalul cuprins intre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta este aplicata o penalitate de 5%, iar pentru obligatii platite dupa acest interval este calculata o penalitate de 15%. La acestea se adauga si dobanda zilnica de 0,04%.

Cu argumentul ca actualul sistem incurajeaza plata voluntara pana la implinirea termenului de 90 zile de la scadenta si ca, dupa acest termen, contribuabilii nu mai sunt incurajati sa achite impozitele si taxele deoarece penalitatea de intarziere este aceeasi, Guvernul va inlocui suma fixa de 5% sau 15% cu o penalitate de 0,02% pe zi de intarziere (7,3% pe an), aplicabila chiar din prima zi de la scadenta.

TOP EVENIMENTE NEGATIVE

  • 7. Cu Mittal sau fara?

Romania va incerca sa sprijine ArcelorMittal Galati, dar se afla "intre ciocan si nicovala", respectiv intre interesul de a mentine investitorii si respectarea regulilor europene, afirma premierul Ponta, precizand ca seful Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza pretului la energie.

Premierul a aratat ca Guvernul de la Bucuresti are o politica de sprijinire a tuturor companiilor din Romania, dar ca este nevoie ca masurile de sprijinire sa fie agreate si de Comisia Europeana.

"Intreaga companie (Mittal-n.r.) in Europa are o problema cu cresterea pretului la energie, ori aici politicile interne pe care le vom aplica sunt de sprijinire a uzinei de la Galati, dar este nevoie si de coordonare pe plan european, pentru ca, daca se impune sa adoptam anumite reguli, suntem intre ciocan si nicovala, intre interesul de a ne mentine aici fabricile si infringementul de la Bruxelles", a spus Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca presedintele Mittal a vorbit, in discutia avuta la Bucuresti, despre posibilitatea de a se retrage din Romania, premierul a raspuns ca "nu in mod direct".

"A vorbit despre posibilitatea de a se retrage din Europa", a precizat premierul.

Premierul Ponta si proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, au discutat la Palatul Victoria, propuneri de optimizare a costurilor de productie la ArcelorMittal Galati, seful grupului siderurgic declarand ca asteapta sa fie gasite "solutii sustenabile" in domeniul energiei.

  • 8. Vanzarile auto, in scadere

Vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 10,9% in primele patru luni, la 21.916 unitati, iar segmentul autoturismelor a inregistrat livrari mai mici cu 11,4%, la 18.137 unitati, potrivit datelor anuntate marti de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

"In Romania, in continuare, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (81% din total in luna aprilie), cele catre persoanele fizice reprezentand doar 19% din total.

In plus, continua sa se manifeste impactul negativ al intrarii masive in parcul national al vehiculelor rulate care, la un volum de aproximativ 71.000 unitati la autoturisme si 15.000 la vehicule comerciale, au o crestere de 53%, respectiv 15% fata de 2012. Din aceste cifre rezulta ca la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vandut in Romania au fost aduse alte 4 rulate", se arata intr-un comunicat al APIA.

  • 9. Activele sistemului bancar, in scadere

Sistemul bancar detinea dupa primul trimestru active bilantiere nete de 356,3 mld. lei (80,7 mld. euro), mai mici decat in urma cu un an. Dupa maximul istoric atins in septembrie 2012, cand insumau 373,5 mld. lei (82,4 mld. lei), activele bancilor au intrat pe o panta descendenta, o scadere abrupta de 3,8 mld. lei fiind inregistrata in decembrie 2012. In februarie-martie 2013 activele totale s-au mentinut la nivelul de 356 mld. lei. n acelasi timp, creditele si creantele aveau o pondere de 61%, fata de 62% la sfarsitul lui 2011. Stocul de credite si creante din bilantul agregat al sistemului a scazut cu 2,4% in ultimul an, pana la 217,7 mld. lei.

  • 10. Recesiunea euro si incetinirea Chinei taie avantul aurului si argintului

Pretul argintului a scazut cu pana la 7%, la 20,7 dolari pe uncie, cel mai redus nivel din septembrie 2010, iar aurul s-a depreciat pana la 1.338 dolari pe uncie, prelungind cel mai indelungat trend descendent din martie 2009, transmite Bloomberg.

Argintul a pierdut 30% din pret de la inceputul acestui an, cea mai slaba performanta in randul metalelor pretioase, pe fondul temerilor ca cererea din industrie nu este suficient de solida pentru a compensa scadera interesului investitorilor.

Pretul argintului, utilizat pentru productia de electronice si panouri solare, trece printr-o perioada de scadere abrupta din cauza temerilor privind incetinirea cresterii economice a Chinei si prelungirea recesiunii din zona euro.

Cei mai recenti indicatori economici din China s-au plasat sub estimari, iar premierul Li Keqiang a semnalat ca autoritatile dispun de spatiu de manevra limitat in ceea ce priveste utilizarea de masuri de stimulare pentru a atinge tintele de dezvoltare economica.

Banca Natixis noteaza intr-un raport ca numarul instalatiilor fotovoltaice a inregistrat anul trecut, la nivel global, cea mai slaba crestere din ultimii 6 ani. Vanzarile scazute de panouri solare in UE au incetinit si cererea pentru argint.

Pe de alta parte, pretul aurului inregistreaza cel mai indelungat trend descendent din 2009, in urma scaderii cererii din partea investitorilor pentru active cu grad scazut de risc, si, mai recent, pe fondul aprecierii dolarului.

DE URMARIT in continuare:

  • Rezilierea contractului cu Bechtel

Luni ar putea fi anuntata rezilierea contractului cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, tot atunci urmand sa fie anuntata si suma pe care o mai are de achitat statul catre constructor.

"Luni se incheie cu totul", a spus Sova, dupa un eveniment organizat de Camera de Comert Romano-Britanica, raspunzand unei intrebari.

El a aratat ca in prezent sunt discutate ultimele detalii privind rezilierea acordului si ca suma despagubirilor catre Bechtel a fost deja stabilita, urmand sa fie comunicata oficial luni. Sova a mai afirmat ca singura posibilitate pentru continuarea proiectului este parteneriatul public privat sau concesiunea, adaugand ca probabil va fi utilizata a doua varianta.

Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana cel tarziu in 2012.

Pe fondul disputelor politice initiate de partidele care s-au succedat la guvernare si fara bani alocati de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat intr-un ritm lent, iar pana in prezent au fost executati doar 52 de kilometri.

  • Anunt prealabil de oferta pentru Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune ca saptamana urmatoare va fi publicat un anunt prealabil de oferta pentru Oltchim si ca ii va prezenta premierului un plan care vizeaza gasirea unei finantari de 25 de milioane de euro, care sa permita plata utilitatilor si achizitia de materie prima suplimentara.

"Saptamana viitoare vom publica anuntul de oferta pentru Oltchim, care este un anunt prealabil. El nu este un caiet de sarcini propriu-zis, ci este o tentativa de a vedea care este interesul posibililor investitori. Am avut cateva fonduri, catre sfarsitul saptamanii vor mai veni cateva echipe de experti din partea unor firme interesate. Am facut acest anunt de oferta pentru ca de aici inainte contactele noastre sa fie facute publice si asta sa dea o anumita incredere zonei", a declarat Vosganian.

El a facut referiri si la un plan intocmit impreuna cu administratorii judiciari ai Oltchim, care va fi prezentat saptamana viitoare premierului Victor Ponta si care prevede in prima faza gasirea unei finantari de 25 de milioane de euro.

"Una dintre companiile care au fost interesate si cu care am fost si la primul ministru, compania TISE, care anul trecut nu a mai participat la licitatie din motive bine cunoscute, si-a anuntat interesul si pentru o formula integrata, cu rafinaria de la Pitesti, Arpechim, cu platforma noastra de la Divizia Petrochimica Bradu si cu platforma de chimie. E nevoie ca platforma de chimie sa aiba o capacitate de 50% pe ansamblul intregului combinat. Eu, cu

colegii mei si cu administratorii judiciari, am finalizat o gandire pe care saptamana viitoare am s-o discut cu premierul. Planul prevede gasirea, in prima faza, a unei finantari de 25 de milioane de euro, care sa permita plata utilitatilor si achizitionarea suplimentara de materie prima, astfel incat in urmatoarele luni productia sa ajunga la un nivel care sa asigure profit societatii. Saptamana viitoare voi prezenta primului ministru aceasta constructie financiara, care sa se bazeze pe ceea ce inca nu este ipotecat la Oltchim si care sa poata atrage interesul unor banci. Daca toata lumea va fi de acord, atunci vom purcede la aceasta constructie financiara", a declarat, vineri, Varujan Vosganian.

  • Spre sfarsitul saptamanii sunt asteptate comunicatele Institutului National de Statistica "Tendinte in evolutia activitatii economice" (28 mai), "Autorizatiile de construire eliberate pentru cladiri" (28 mai), "Locurile de munca vacante     trimI 2013" (30 mai) si  "Somajul BIM     aprilie"   (31 mai).
  • BNR va publica "Structura in profil teritorial a creditelor si depozitelor clientilor nebancari neguvernamentali - aprilie 2013 ( 28 mai),  Buletin lunar 3/2013 si Indicatori monetari - aprilie 2013, Date statistice (29 mai)

Dumneavoastra ce evenimente economice importante petrecute in 20-26 mai ati semnala?